Traseu special pentru biciclete, trotinete, role pe o bucata din strada Marasesti. Robu mai anunta cateva piste in centru

De Roxana Deaconescu
7Comentarii
Traseu special pentru biciclete, trotinete, role pe o bucata din strada Marasesti. Robu mai anunta cateva piste in centru
© Tion: Traseu special pentru biciclete, trotinete, role pe o bucata din strada Marasesti
Primarul Timișoarei încearcă să-și spele păcatele în fața bicicliștilor și a celor care se deplasează cu trotinete, role, skateboarduri și alte astfel de mijloace de locomoție prin centrul orașului, așa că amenajează o pistă specială cu o lățime de trei metri pe o bucată din strada Mărășești, dar și pe alte trei străzi din zonă. Vor dispărea și câteva locuri de parcare de pe str. Gheorghe Lazăr.

După ce a decis să interzică și circulația cu trotinete, role, skateboarduri, hoverboarduri, moniciclu, segway prin „zona de promenadă” a Timișoarei, care urmează să fie definită printr-o hotărâre de consiliu local, primarul Nicolae Robu a decis să le dea totuși un deget bicicliștilor și celor care se deplasează cu astfel de „mijloace de locomoție”.

Șase bucăți de trasee noi pentru bicicliști

Le face bucăți de piste pe strada Mărășești, însă doar pe un traseu din pietonală, pe o porțiune din strada Victor Vlad Delamarina, precum și pe o bucată din Gheorghe Lazăr, dar și pe strada Gheorghe Dima.

Vor mai apărea piste, cel mai probabil săptămâna viitoare, și pe trotuarul din fața Parcului Botanic, înspre intersecția cu Gheorghe Lazăr, dar și pe carosabil, în prelungirea traseului special pentru bicicliști de pe str. Sf. Ioan, un traseu plin de denivelări.

Bicicliștii și cei care se dau cu role, trotinete, skateboarduri vor putea să meargă pe Mărășești, de la intersecția cu Victor Vlad Delamarina până la cea cu Gh. Lazăr, pe partea stângă a pietonalei, unde va fi amenajată un fel de pistă lată de trei metri, promite Robu.

„Am fost pe strada Mărășești și în împrejurimi și avem o formulă care cred că va fi foarte apreciată. Se lucrează la proiect, vom trece cel mai probabil în weekend la amenajări. Cum se intră pe strada Mărășești până la Gh. Lazăr nu există pe partea stângă nicio terasă și nicio poartă de acces unde să fie fluxul de cetățeni. Pe toată această porțiune o să mutăm băncile și jardinierele lângă zid și de la zidul din dreapta până aproximativ la o treime din lățimea străzii, pe sensul de deplasare din Piața Victoriei până în Parcul Botanic, va fi spațiu pentru terase. De acolo vom avea circa doi metri, se lucrează acum la detaliile de geometrie a străzii, o porțiune dedicată pietonilor, între terase și ceea ce va fi o linie de demarcație, în vecinătatea rigolei, dar dincolo, înspre zidul din stânga raportat la rigolă. De acolo și până la băncile și jardinierele de lângă ziduri va fi un spațiu de circa trei metri care va fi dedicat pentru biciclete, role, trotinete, acolo poate fi un loc și de exercițiu de civilizare. Nu vor fi reguli, va fi o fâșie de circa 3 metri lățime”, a explicat Nicolae Robu.

traseu-special-pentru-biciclete-trotinete-role-pe-o-bucata-din-strada-marasesti-1

Primarul spune că nu poate trasa pistă de biciclete pe Mărășești chiar din Piața Victoriei, pentru că exact cum se intră pe stradă sunt două terase, așa că traseul va fi doar de la intersecția cu V.V. Delamarina până la cea cu str. Gheorghe Lazăr.

Dispar și locurile de parcare din fața Spitalului Militar

Ca să lege cumva traseele, Robu le mai face bicicliștilor și celor care se deplasează cu trotinete, role, skateboarduri încă o pistă cu sens dublu, spune el, pe strada Gheorghe Lazăr, dar doar de la intersecția cu Gh. Dima până la trecerea de pietoni de pe Mărășești. Aceasta va fi prin fața Spitalului Militar, unde vor fi desființate locurile de parcare.

Va mai apărea un traseu special și pe strada Gheorghe Dima, în prelungirea pistei de pe carosabil de pe str. Sf. Ioan, care va merge până la trecerea de pietoni care leagă str. pietonală Mărășești și Parcul Botanic. Acesta va fi amenajat pe carosabil, însă muncitorii contractați de primărie vor fi nevoiți să toarne un strat proaspăt de asfalt, pentru că cel actual e plin de denivelări.

O altă pistă va fi „desenată” pe trotuarul din fața Parcului Botanic, înspre intersecția cu Gh. Lazăr, cel mai probabil din fața Spitalului Municipal. Mai apare o pistă și pe trotuarul dintre Clinica de Oftalmologie și parcarea Consiliului Județean Timiș de pe str. Sf. Ioan, care va da în str. Paris, dar și una pe Victor Vlad Delamarina.

Sunt, în total, șase bucăți de trasee noi pentru bicicliști și cei care se deplasează cu trotinete, role, skateboarduri sau alte mijloace de locomoție, așa cum le-a numit primarul Timișoarei, care oricum vor fi interziși și ei prin centrul orașului în curând.

„Pe Gh. Lazăr va fi dinspre str. Sf. Ioan din nou un ansamblu de piste, una pe sens, pentru că vom desființa locurile de parcare de la Spitalul Militar pe Gh. Lazăr. Sunt câteva mașini care se parchează acolo, noi vrem să descurajăm accesul mașinilor în zona aceasta de promenadă, prin urmare vom interzice staționarea și vom amenaja pe acea parte, pe dreapta dinspre Spitalul Militar, piste de biciclete în continuarea celor care vin de pe str. Mărășești. Numai pe porțiunea de pe Gh. Lazăr până la Mărășești. Pe partea stângă nu se va mai putea parca. Pe Sf. Ioan (n.r. Gheorghe Dima, prelungirea străzii Sf. Ioan) vom avea de asemenea pistă de biciclete, nu s-a făcut calculul cu precizie, dar în termeni aproximativi pot spune că se va prelungi pista care se oprește acum la liniile de tramvai, ea va merge în continuare de la sud spre nord pe lângă bordură și vom face piste și pe partea cealaltă, pe lângă Parcul Botanic și în continuare până vom intra la strada Paris. Pe str. V.V. Delamarina vom avea piste paralele cu cele de pe Gh. Lazăr, vom continua pistele pe Mărășești pe lângă fosta Clinică de Dermatologie și vom traversa pe partea cealaltă, pe acea stradă dintre Clinica de Oftalmologie și parcarea Consiliului Județean vom face o legătură din nou cu pista de biciclete de pe strada Paris. Cel târziu săptămâna viitoare vor fi gata”, a conchis Robu.

Articole pe aceeași temă:

Harta noua cu strazile pe care este permis pedalatul in centrul Timisoarei. Indicatoarele, tot contradictorii

Concluziile dezbaterii publice pentru interzicerea trotinetelor, a rolelor, skate-urilor in centru. Robu: Analizam sa ii lasam sa circule pe Marasesti7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor