Transformarea uneia dintre cele mai cautate scoli din Timisoara trece prin containere

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Transformarea uneia dintre cele mai cautate scoli din Timisoara trece prin containere
Școala Generală 30 va trece în următorii ani printr-o transformare serioasă. Reprezentanții primăriei se pregătesc de extinderea unității de învățământ. Până atunci însă, vor cumpăra „containere”, pentru că sălile de clasă sunt insuficiente. Nu vorbim despre containere de muncitori, ci despre construcții modulare amenajate la standarde europene, care costă bani frumoși.

Școala Generală nr. 30 din Soarelui va beneficia, practic, de o extindere în două etape. Potrivit oficialilor Primăriei Timișoara, primul proiect este aproape gata și presupune extinderea corpului D, cel cu bazinul de înot. Apoi ar urma construcția unor clădiri noi.

„Prima etapă se află în faza de finalizare a proiectării, urmând să fie supus proiectul aprobării Comisiei Tehnico Economice, respectiv consiliului local. Se referă la extinderea corpului D, la nivelul de P+2E, cu o creștere a suprafeței cu 1.610 mp, respectiv construcția unui nou corp, pe latura dinspre strada Martir Eugen Nagy, de asemenea cu regimul de înălțime D+P+2E, cu o suprafață de 1.623 mp. În etapa a doua, în spațiul dinspre strada Orion va fi proiectat și construit un nou corp de clădire care să cuprindă o sală de sport și săli de clasă”, ne-a explicat viceprimarul Dan Diaconu.

scoala-generala-30-2

130.000 de euro pentru zece săli de clasă temporare

Până când aceste proiecte vor deveni realitate, municipalitatea cumpără construcții modulare pentru Școala Generală nr. 30. Conform estimărilor, „containerele” vor cuprinde zece săli de clasă și costă 610.000 de lei, adică peste 130.000 de euro.

„Fenomenul de supraaglomerare a unităților de învățământ de prestigiu, aflate în zone cheie ale orașului, accentuat de caracterul permisiv al legislației, a dus la situații care trebuie să-și găsească rezolvarea imediată. Pentru astfel de cazuri, una din soluțiile identificate și propuse de conducerile unora dintre școli este aceea a achiziției de construcții modulare pentru amenajarea de săli de clasă. Construcțiile ar permite desfășurarea procesului educațional până la finalizarea extinderilor în cazul acestor școli. O primă utilizare a acestor construcții va fi în cazul Școlii Generale 30, cu acordul părinților, până la construcția celor două noi corpuri de școală suplimentare, urmând ca ulterior să fie folosite în situații similare în cadrul altor școli”, ne-a mai spus Diaconu.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, ideea de achiziționare a unor construcții modulare a aparținut conducerii școlii, care încearcă să rezolve astfel problema spațiilor pentru învățământ.

Aceste „containere” vor fi amplasate chiar lângă școală și vor cuprinde zece săli de clasă, dar și alte facilități suplimentare necesare funcționării acestora. Elevii nu pot fi obligați să învețe în astfel de construcții, așa că cei care se ocupă de școală au obținut acordul părinților.

„Solicitarea a fost însoțită de acordul expres și individual al părinților cu privire la această soluție tehnică temporară. Din estimările realizate de compartimentele de specialitate, suma maximă necesară pentru achiziția unor astfel de construcții modulare, în condițiile tehnice stabilite, este de 610.000 de lei cu TVA inclus”, ne-au declarat oficialii municipalității.

Banii necesari au fost cuprinși deja în bugetul Timișoarei pe anul 2017, aflat în lucru pe mesele celor din primărie, care ar urma să intre în atenția consiliului local în această lună.

După aprobarea bugetului urmează procedura de achiziție publică a construcțiilor modulare.

„Containerele” vor fi folosite și de alte școli din Timișoara

Potrivit reprezentanților primăriei, Școala Generală nr. 30 este una dintre cele mai solicitate școli din Timișoara, capacitatea acesteia pentru funcționarea într-un singur schimb fiind depășită de mult timp. Iar cum numărul de elevi crește de la an la an, este nevoie de spații noi pentru învățământ.

„Am pornit în cursul anului 2016 serviciile de proiectare aferente extinderii și modernizării acestei școli, cu corpuri de clădire suplimentare. Până la construcția efectivă a acestor corpuri, soluția construcțiilor modulare, adoptată uneori de școli de prestigiu din România și străinătate, este una care să asigure funcționarea normală a acestei școli. Am optat pentru achiziția acestor produse, în locul închirierii, pentru a putea refolosi construcțiile în cazul altor școli ce vor intra în reabilitare, extindere sau modernizare”, a conchis viceprimarul Timișoarei.

scoala-generala-30-1

Și alți elevi din Timiș învață în astfel de „containere”, însă calitatea construcțiilor este mult sub ceea ce se dorește pentru Școala Generală 30. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Timiș, la școala din Peciu elevii învață în câteva „containere” care au fost închiriate de primărie.

 

Material apărut în săptămânalul Agenda.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor