Tinerii cu dizabilitati intelectuale din Timisoara invata unii de la altii

De Valentin Rusu
1Comentariu
Tinerii cu dizabilitati intelectuale din Timisoara invata unii de la altii
Pornind de la una din cele mai stringente probleme cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi intelectuale din întreaga lume, adică excluziunea socială cauzată de lipsa programelor de educaţie adaptate nevoilor lor, Fundaţia „Pentru Voi” din Timişoara a dezvoltat în parteneriat cu alte şase organizaţii din ţări europene un program de formare inovativ la nivel internaţional. Programul pilot TOPSIDE a fost testat la Timişoara împreună cu 7 tineri cu dizabilităţi intelectuale şi simultan în Spania, Cehia, Irlanda şi Olanda.

Adeseori adulţii cu dizabilităţi intelectuale nu pot participa activ în societate. Cei mai mulţi dintre ei nu au acces la programe de educaţie formală, informală şi training. De aceea, obiectivul proiectului TOPSIDE – Training Opportunities for Peer Supporters with Intellectual Disabilities in Europa – a fost de a dezvolta o nouă componentă a educaţiei informale pentru adulţii cu dizabilităţi intelectuale: „peer support” şi „peer training”. Altfel spus, persoanele cu dizabilităţi intelectuale devin traineri sau persoane de suport (peer supporters) pentru alte persoane cu dizabilităţi intelectuale.

Laurenţiu, unul din cei 7 participanţi la programul pilot, spune: „Am învăţat foarte multe la TOPSIDE. Despre comunicare şi empatie, discriminare şi reţea de suport. Până acum nu ştiam ce înseamnă acest cuvânt, empatie. Vreau să dau mai departe ce am învăţat eu şi să îmi ajut colegii. Îmi pare bine că am reuşit să fim o echipă”.

„Trainingul desfăşurat în proiectul TOPSIDE dovedeşte din nou că persoanele cu dizabilităţi intelectuale pot învăţa, dacă beneficiază de programe adaptate nevoilor lor.  Mai mult, ei sunt  capabili să îşi ajute colegii cu dizabilităţi intelectuale prin transferul conceptelor de peer-support şi peer-training, dobândite în cadrul acestui training. Ne bucurăm că autoreprezentanţii nostri au participat la acest program de formare inovativ la nivel european, alături de colegi de-ai lor din ţări cu sisteme sociale mult mai dezvoltate decât în România”, a declarat Laila Onu, director Fundaţia „Pentru Voi”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor