Timisorenii sunt invitati la campionatul mondial de ciocnit oua

De Marcel Hoster
1Comentariu
Timisorenii sunt invitati la campionatul mondial de ciocnit oua
Sârbii din localitatatea Mokrin, aflată la doar câţiva kilometri de graniţă, au lansat timişorenilor o ofertă inedită pentru petrecerea primei zile de Paşti. Ei pot participa la un campionat mondial de… ciocnit ouă.

A rămas mai puţin de o săptămână până la organizarea unei noi ediţii, cu numărul 27, a unui concurs cu totul inedit. La Mokrin, localitate din Serbia aflată la câţiva kilometri de Kikinda, dar şi de graniţa cu România, va avea loc duminică, 16 aprilie, campionatul mondial de ciocnit ouă. Este o tradiţie care datează din anii 90 şi se bucură de o popularitate deosebită în ţara vecină. Iar în ultimul timp şi în rândul românilor, tot mai mulţi locuitori din vestul ţării aleg an de an să-şi petreacă prima zi de Paşti la Mokrin. Locaţia e extrem de accesibilă, apropierea de graniţă este atât de mare încât nici nu ai nevoie de roaming la telefonul mobil, fiind accesibile reţele româneşti de telefonie.

În acest an va fi ediţia cu numărul 27 a ineditului concurs, a anunţat Goran Dumitrov, preşedintele adunării locale din Mokrin. Sunt câteva sute de concurenţi care vor să obţină titlul de deţinător al celui mai tare ou!

„Alegerea ouălor se face cu multe luni în urmă, sunt folosite numai ouă de găină, iar acestea provin de la păsări crescute în mediu natural, nu în baterii, de aceea au şi coaja mai tare. Obţinerea acestui titlu este o mare onoare, există câteva familii din zonă din rândul cărora provine, de obicei, şi câştigătorul concursului”, a declarat Goran Dumitrov, luni, la Timişoara.

Concursul este unul cât se poate de serios, există un arbitru care este obligat să verifice ouăle utilizate, ca acestea să nu fie de la o altă specie decât găinile, să nu fie din lemn sau din ghips. Câştigătorul nu este automat desemnat dacă oul său rezistă cel mai mult, ci doar atunci când jumătate din acel ou este mâncat de concurent, iar cealaltă jumătate de către arbitru.

Căutarea oului perfect pentru un asemenea concurs durează luni de zile, iar gospodarii din zonă care se pricep testează ouăle din coteţe prin lovirea acestora de dinţi, iar în funcţie de sunetul scos de ou la acest test se ştie dacă este unul cu coajă groasă sau mai puţin groasă. Ouăle sunt fierte şi vopsite, aşa cum cere tradiţia sărbătorii creştine.

Prin intermediul acestei acţiuni se urmăreşte păstrarea tradiţiilor de Paşti din zonă, dar şi a atmosferei caracteristice sărbătorii creştine. Concursul propriu-zis începe de dimineaţă, după slujba din prima zi de Paşti şi se desfăşoară pe categorii de vârstă. Pentru promovarea evenimentului în Timişoara, dar şi în comunitatea sârbească din Banatul românesc, reprezentanţii Mokrinului s-au aflat luni la Timişoara. Ei au prezentat copiilor de la grădiniţa din oraş cu predare în limba sârbă şi celor din clasele primare de la Liceul Dostej Obradovic modul în care se aleg ouăle şi cum se ciocnesc acestea.

Accesul spre Mokrin se poate face pe la vămile de la Jimbolia sau Lunga, cea din urmă aflată la doar câţiva kilometri de localitatea sârbă.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor