Timisorenii s-au lasat asteptati la Festivalul Minoritatilor Etnice din Parcul Rozelor

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
6Comentarii
Timisorenii s-au lasat asteptati la Festivalul Minoritatilor Etnice din Parcul Rozelor
© TION: Timisorenii s-au lasat asteptati la Festivalul Minoritatilor Etnice din Parcul Rozelor
Festivalul Folcloric al Minorităţilor Etnice din Timişoara a debutat sâmbătă, în Parcul Rozelor, în fața unui public restrâns. Festivalul Gastronomic are loc în acelaşi spaţiu, iar minorităţile din Timişoara prezintă locuitorilor urbei de pe Bega cele mai delicioase şi vestite preparate ale lor.

Muzica şi bucatele sunt la loc de cinste în Parcul Rozelor în aceste zile de sfârşit de săptămână, dar publicul nu a fost atât de numeros la primele ore ale evenimentului ce reunește Festivalul Folcloric al Minorităţilor Etnice din Timişoara și Festivalul Gastronomic. Stropii de ploaie care au căzut mocăneşte au contribuit şi ei la alegerea locuitorilor Timişoarei de a sta în casă. Totuşi, cei care au venit nu au avut nimic de pierdut, ba din contră. Au urmărit reprezentații ale diverselor formaţii ce au urcat pe scena din Parcul Rozelor, iar standurile diverselor minorităţi pline cu mâncare au avut mare succes. Din sarmalele ucrainenilor au gustat mulţi, chiar şi nuntaşii care au venit să facă poze în Parcul Rozelor, la fel şi din alte preparate ale minorităţilor. Partida Romilor a adus cu sine şi un meşter care repara sau făruia bijuterii din metale preţioase la faţa locului.

Aşa că pe lângă programul artistic prezentat aveţi posibilitatea de a gusta din preparatele tradiţionale ale etniilor, de a savura produse specifice din zona Banatului şi de a participa la atelierele meşteşugăreşti organizate de Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale. Timp mai este şi să ştiţi că stropii de ploaie nu sunt aşa de reci încât să vă împiedice să vă simţiţi bine.

Programul celor două zile de festival:

Sâmbătă, 10 octombrie 2015

– ora 18.00 – UDMR: program muzical susținut de actorii Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara;

– ora 18.30 – Uniunea Ucrainenilor din România – Ansamblul de dansuri „Moloda Nadia” din Soca;

– ora 19.00 – Uniunea Sârbilor din România – Formația de dansuri „Kruna” din Sânmartinu Sârbesc, Formația de tamburași „Zlatna Suza” din Diniaș şi Formația de dansuri „Sveti Nicola” din Diniaș;

– ora 20.00 – Partida Romilor „Pro Europa” – Formația de muzică tradițională din Timișoara, soliști Nina Baniaș, Cristina Raicu; Ansamblul de dansuri din Măguri;

Duminică, 11 octombrie 2015

– ora 16.00 – Societatea Makedon-Armână – muzică tradițională în interpretarea solistului Pero Tsatsa din Macedonia;

– ora 16.20 – Uniunea Bulgară din Banat – Ansamblul „Slavjak” din Timișoara şi Ansamblul „Balgarce” din Vinga;

– ora 16.45 – UDMR: Ansamblul „Eszterlánc”, Grupurile de dansuri Bóbita și Szazszorszép ale Liceului „Béla Bartók”;

– ora 17.15 – FDGR – Grupul de dansuri populare (copii și tineri); Muzică de fanfară;

– ora 17.45 – Comunitatea Evreilor din România – Grupul vocal „Shalom”, condus de Alexandru Fischer;

– ora 18.00 – Partida Romilor „Pro Europa” – Formația de muzică tradițională din Timișoara:

– ora 19.00 – USR – Formația „Mladost” din Timişoara, Formația de tamburași „Temišvarski Spomenari” şi solistul Pera Todorovici.

Sâmbătă, între orele 15.00-21.00, UDMR, Uniunea Sârbilor, Uniunea Ucrainenilor, Partida Romilor „Pro Europa” şi Societatea Makedon-Armână vor prezenta preparate culinare tradiționale şi vor organiza ateliere de meşteşugărie în Parcul Rozelor – ateliere de broderie, mărgele, florărie, fierărie, bijuterie, face-painting, pictură pe măşti.

Duminică, între orele 15.00-20.00, Partida Romilor, UDMR, USR, UBB şi Comunitatea Evreilor din România vor prezenta din nou preparate culinare specifice fiecărei etnii, vor organiza diferite ateliere de meşteşugărie şi o expoziție de cărți, ziare și reviste.

Evenimenul este organizat de Primăria Timişoara și Casa de Cultură a Municipiului, împreună cu Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale.

 6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor