Timișorenii fac slalom printre gunoaie să ajungă la mormintele celor dragi. Primăria dă vina pe o firmă care s-a făcut stăpână pe cimitirul din Șagului

De Roxana Deaconescu
10Comentarii
Timișorenii fac slalom printre gunoaie să ajungă la mormintele celor dragi. Primăria dă vina pe o firmă care s-a făcut stăpână pe cimitirul din Șagului
© foto: Cititor Tion.ro
Imagini deprimante în cimitirul din Calea Șagului. Mai mulți cititori ne-au trimis fotografii cu gunoaiele depozitate printre morminte și spun că ajung cu greu la locurile de veci ale celor dragi. Reprezentanții primăriei ridică din umeri: o firmă s-a făcut stăpână pe unele cimitire.

„De aproximativ jumătate de an sau poate și mai mult am început să ocolim gunoaiele ca să ajungem la cei dragi care nu mai sunt…”, ne-a scris un timișorean. Și nu este singurul cititor care ne-a trimis imagini cu mizeria din cimitirul din sudul orașului, despre care au cunoștință și cei din primărie.

Situația este de neconceput, iar municipalitatea ridică din umeri. Potrivit reprezentanților instituției de pe C.D. Loga, firma care a administrat până acum unele dintre cimitirele orașului s-a făcut stăpână peste locurile de veci și refuză să părăsească spațiile avute în administrare. De altfel, primăria se judecă cu societatea Denis Alex.

„Cimitirul Calea Șagului este probabil cel mai mare cimitir din Timișoara, dar, din păcate, și cel mai aglomerat. (…) Ne-am propus să îl modernizăm și să îl aducem la standarde europene, asemănătoare cu cele aduse în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. În încercările noastre de modernizare vom avea întotdeauna în vedere păstrarea tradițiilor. Cimitirul Calea Șagului este unul dintre cele mai solicitate cimitire și nu este ușor menținerea unor standarde și în același timp al unui ritm constant. Totuși, datorită experienței acumulate în acest domeniu, reușim să menținem calitatea serviciilor la nivel european și prețuri rezonabile pentru situații dificile în care fiecare dintre noi ne vom afla mai devreme sau mai târziu”, ne informează reprezentanții Denis Alex pe pagina de internet a societății.

Imaginile de la fața locului arată oricum numai nu demne de un cimitir european. Reprezentanții primăriei au mers în instanță cu firma menționată. Totul a pornit de la un contract încheiat de primărie cu Denis Alex și valabil timp de trei ani, cu posibilitate de prelungire încă un an și jumătate. Când să organizeze o nouă licitație, oficialii PMT s-au trezit dați în judecată de Denis Alex. Reprezentanții societății consideră că vechiul contract ar fi trebuit încheiat pe cinci ani, nu pe trei ani.

Ca să nu rămână fără contract, oficialii PMT au încheiate două contracte prin atribuire directă. Primul, valabil șase luni, a fost câștigat tot de Denis Alex și a expirat în 31 decembrie. Al doilea a fost câștigat de G.O.D. Company, dar angajații societății nu pot intra în cimitire, pentru că Denis Alex refuză să plece.

„În ianuarie a avut loc o procedură de achiziție, a câștigat o altă firmă administrarea cimitirelor Șagului, Buziașului și Rusu Șirianu. Firma Denis Alex care a fost până acum refuză să părăsească cimitirele, să le predea. Ei ne-au dat în judecată să tergiverseze situația. Eu am vrut să-i scot de acolo și mi-au făcut plângere penală. Nu avem cum să-i scoatem de acolo. I-am dat și noi în judecată pentru evacuare, așteptăm termenul. De două luni stăm blocați, ei nu ne-au predat locațiile, cele trei cimitire. Ei administrează și Lipovei și Stuparilor. Ei fac presiuni și la primărie, urmează să le facem o plângere penală. Firma câștigătoare nu poate să-și exercite contractul”, ne-a explicat Florin Răvășilă, șeful Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse I Est.

În timp ce se judecă cu Denis Alex, reprezentanții primăriei au pregătit o nouă licitație, dar nu o pot demara până ce nu se pronunță instanța.

„Noi suntem în faza de pregătiri pentru licitație, dar am fost blocați. Ei au contestat și nu am mai putut să mergem mai departe cu noua procedură. Am mai făcut o atribuire anul trecut pe câte 6 luni și acum încă una. De la 1 ianuarie refuză să plece. Retim poate veni să ia gunoiul, dar cineva trebuie să îl încarce. Ca să nu plătească, am înțeles că ei duc acolo și gunoiul din alte cimitire, din Lipovei și Stuparilor. O să găsesc o soluție să luăm gunoiul acela, am fost cu Poliția Locală acolo, dar ei au chemat Jandarmeria și au făcut scandal”, ne-a mai spus directorul Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse I Est.

Serviciile funerare, de curățenie, lucrările și bunurile necesare realizării serviciilor funerare în cimitirele aparținând Primăriei Municipiului Timișoara au fost concesionate prin licitație publică societăților S.C. Denis Alex – Cimitirul Calea Lipovei, Cimitirul Stuparilor și Cimitirul Calea Șagului, S.C. G.O.D. Company – Cimitirul Rusu Șirianu și S.C. ADH Matkons – Cimitirul Calea Buziașului. Contractele pentru Calea Buziașului, Calea Șagului și Rusu Șirianu au expirat în 15 mai 2018, iar celelalte în 2020.

În februarie 2013, la scurt timp după ce Nicolae Robu a preluat fotoliul de primar, acesta a anunțat că municipalitatea are de recuperat 10 milioane de euro din concesiuni și închirieri, unele neîncasate cu anii de autoritățile locale. Detalii, AICI!

Video: Cititor Tion.ro

Articole pe aceeași temă:

Reguli noi in cimitire: 3 paznici non-stop, uniforme curate pentru gropari si amenzi drastice pentru firmele care le intretin

Milioane de lei ingropate de Primaria Timisoara in piete si cimitire

Oficialii Primariei Timisoara au descoperit ca au de recuperat… 10 milioane de euro10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor