Timisoreni obligati sa traiasca in zgomot si praf din cauza unei firme care face ce vrea in oras

De A. Strugariu
Reactualizat la:
22Comentarii
În urmă cu o lună vă povesteam despre cum s-a transformat viaţa unei familii din Timişoara într-un calvar după ce lângă proprietatea oamenilor a apărut un depozit unde se descarcă şi de unde se încarcă în camioane, zi-noapte, materiale de construcţii şi unde se repară utilaje. Locuitorii de pe strada Mircea cel Bătrân reclamau faptul că nu mai suportă gălăgia continuă şi praful. Autorităţile n-au reuşit să facă mai nimic, ba mai mult, oficialii Poliţiei Locale spun că firma respectivă nici nu are nevoie de acord de funcţionare de la primărie…

Problema a fost ridicată în Consiliul Local Timişoara acum o lună, în urma unei sesizări venite de la un locuitor de pe strada Mircea cel Bătrân. Societatea reclamată, Axo Util SRL, se ocupă de lucrări de construcţii, transport de materiale de construcţii şi închirierea de utilaje, având program… non-stop, potrivit informaţiilor publicate chiar pe site-ul său.

Bărbatul de pe Mircea cel Bătrân, Dănuț Leizerovici, care locuieşte la adresa respectivă de 10 ani, a reclamat atunci faptul că muncitorii firmei repară utilaje grele într-o hală metalică, depozitează lângă gardul ce desparte cele două proprietăți grămezi de nisip, balast și piatră şi încarcă materialele în camioane şi camionete, zi-noapte, fără să respecte vreun program, producând zgomote infernale, vibraţii, praf şi fum. Omul a încercat să stea de vorba şi cu administratorii societăţii.

„Domnul Alin Miclea (n.r. – administratorul) mi-a afirmat că suntem „ghinionişti” că ne-am făcut aici casă, deoarece suntem într-o „zonă industrială”, dar când va avea bani va construi o hală nouă şi un gard adecvat”, a povestit timişoreanul.

Poliţia Locală: nu e nevoie de acord de funcţionare de la primărie

Poliţiştii locali au fost ulterior în verificări. I-au spus reclamantului că cele sesizate nu se confirmă şi că firma respectivă poate funcţiona în voie lângă proprietatea sa, fără acordul primăriei.

Într-un prim răspuns pe care l-a primit Leizerovici de la Poliţia Locală, în 18 martie, i s-a spus că, în urma verificărilor efectuate în zilele de 12-17 martie la respectivul punct de lucru, „nu s-au constatat aspectele sesizate” cu privire la activităţile de descărcare, încărcare şi depozitare a materialelor de construcţii cu utilaje grele, care produc zgomote puternice, praf şi vibraţii.

Reprezentanţii Poliţiei Locale i-au transmis că l-au contactat totuşi pe administratorul societăţii şi i-au cerut să respecte orele de linişte conform legii, dar şi că au trimis adrese către Direcţia de Urbanism a primăriei pentru a afla ce fel de activităţi pot fi desfăşurate în zona în care locuieşte potrivit Planului Urbanistic General, respectiv către Direcţia de Sănătate Publică Timiş, „care are competenţă în soluţionarea situaţiei expuse, cu solicitarea de a efectua verificări privind nivelul de zgomot produs şi dacă acesta se încadrează normelor legale”.

Într-un al doilea răspuns de la Poliţia Locală, din 27 martie, omului i s-a spus că Axo Util nici nu are nevoie de acord de funcţionare de la primărie, dar, la modul generic, că s-ar fi constatat unele nereguli.

„Obiectul de activitate al punctului de lucru este cel de „Depozitări”, activitate pentru care nu se impune obţinerea acordului de funcţionare emis de Primăria Municipiului Timişoara, în conformitate cu prevederile Legii 650/ 2002. Pentru unele nereguli privind activitatea comercială s-a întocmit proces verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”, se arată în răspunsul semnat de directorul executiv adjunct al Poliţiei Locale, Dorel Cojan.

Dănuţ Leizerovici spune că ce s-a schimbat de când a început să depună reclamaţii este că au fost mutate grămezile de materiale de lângă proprietatea sa lângă cea a unui alt vecin.

„Câteva zile a fost linişte, am rămas surprinşi. Cineva îi avertiza de controale cred. Ei au închis tot când au ştiut că vine Poliţia Locală… Au mutat doar o parte din grămezile de balast şi piatră şi le-au pus lângă celălalt vecin acum. Acum situaţia continuă la fel. Ei în continuare încep programul de la 6-7 dimineaţa. Toată ziua repară utilaje într-o hală de tablă, nu vă pot povesti ce zgomote se aud… Acum au parcat camionul lipit de gard la mine. Şi-au făcut parcare de excavatoare şi camioane lângă gardul meu. Încontinuu vin, încarcă-descarcă acele camioane, dau cu spatele, piuie, tâmpesc de gălăgie. E fum, praf, nu poţi să deschizi un geam. Ne sfidează, funcţionează fără oprelişti. Credeţi-mă că ne fac viaţa un calvar…”, a povestit bărbatul.

Ce fel de activităţi se desfăşoară acolo puteţi vedea în imagini. Omul a făcut poze şi i-a şi filmat pe muncitori la lucru, inclusiv noaptea.

Stoia: Nu cred că e normal să se întâmple aşa ceva

Că situaţia este anormală o recunoaşte şi viceprimarul Traian Stoia.

„Pe Mircea cel Bătrân avem o plângere făcută de un domn care şi-a construit o casă. Dumnealui considera că e vorba de o zonă rezidenţială şi din păcate lângă casa dânsului şi-a cumpărat teren şi există la ora actuală o societate de construcţii care lucrează la drumuri şi, ziua-noaptea, există acolo un zgomot greu de suportat. Se continuă la fel acolo, cred că au avut doar o pauză. Poliţia Locală nu a făcut încă nimic. Omul a făcut şi filmări, a făcut de toate. Noi n-am făcut mare lucru ca să îl ajutăm. Nu s-a dat amendă. Dacă zona asta e zonă rezidenţială, de locuinţe, ei n-au ce căuta aici. Ei spun că e zonă industrială, dar acolo nu e zonă industrială, că l-am întrebat pe Robescu (n.r. – Dan Robescu, şef Serviciu Banca de Date Urbane şi Cadastru, Primăria Timişoara). E zonă de locuinţe şi mă îndoiesc că în zone de locuinţe e normal să se întâmple aşa ceva. Încă nu ştiu ce vom face. Vom trimite Poliţia, să vedem. Îi trimitem pe ai noştri să vadă…”, a declarat, vineri, Stoia.

Dacă lucrurile vor continua în acelaşi mod, timişoreanul de pe strada Mircea cel Bătrân este hotărât să apeleze la instanţă.

„Este incredibil să nu ia nimeni măsuri. Voi strânge semnături şi de la vecini. Şi ei sunt revoltaţi, dar le este frică. Am depus mai multe reclamaţii la primărie, am depus şi la Garda de Mediu. Dacă nu se rezolvă nimic, voi da primăria în judecată. N-au ce căuta în oraş cu aşa ceva! Am făcut diabet de când mă necăjesc cu ăştia… M-am gândit chiar să vând şi să mă mut după ce am muncit pentru casa asta. Dacă era zonă industrială, trebuia să-mi zică primăria să nu-mi fac aici casă…”, a concluzionat Dănuţ Lezerovici.

Articole pe aceeași temă:

Viata ca pe santier: o familie din Timisoara este obligata sa traiasca in praf si galagie zi si noapte!

 22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor