Timisoara, la Centenarul Unirii: primarul Robu ridica un monument, daca gaseste bani

De Roxana Deaconescu
19Comentarii
Timisoara, la Centenarul Unirii: primarul Robu ridica un monument, daca gaseste bani
© Foto: arhivă
Deși a promis statui ecvestre și un monument mare dedicat Revoluției din 1989, primarul Nicolae Robu n-a apucat încă să se țină de cuvânt, așa că Timișoara nu a mai văzut de ani buni monumente noi. Anul 2018 ne-a găsit însă cu noi promisiuni: un monument dedicat Unirii și, în câțiva ani, un altul dedicat revoluției anticomuniste.

România a intrat deja în anul centenarului Marii Uniri, iar autoritățile ar trebui să marcheze momentul cu manifestări impresionante și să le ridice monumente celor care au unit România.

În unele orașe din țară, administrațiile publice locale au anunțat deja cum celebrează Centenarul Unirii. De exemplu, vecinii noștri din Arad au un adevărat program de sărbătoare, plin de expoziții, lansări de carte, renovări de clădiri, de piețe și ridicarea de momumente. Despre ele au scris deja colegii de la Aradon.ro.

Mai-marii din Primăria Timișoara nu au anunțat absolut nimic legat de centenar. Primarul Nicolae Robu a recunoscut, pentru tion.ro, că se gândește să ridice un monument, dacă va găsi „o formulă suportabilă financiar”.

„Sigur, Timișoara și Banatul vor avea centenarul Unirii în 2019, dar credem că așa se cuvine, ca la un asemenea moment să avem și un monument al Unirii, spre exemplu. Dacă vom găsi o formulă suportabilă financiar, îl vom face. Depinde cât costă. Fiind vorba despre 100 de ani, îl facem cu prioritate”, a spus Nicolae Robu pentru tion.

Abia după ce ridică un monument dedicat Marii Uniri, primarul Timișoarei spune că primăria își va îndrepta atenția spre un monument dedicat Revoluției din 1989, despre care se vorbește însă de câțiva ani buni.

„Nu a mai fost dusă ideea mai departe, pentru că nu s-a venit cu nimic concret și suportabil financiar de către noi. La prima comunicare era o sumă foarte mare. Nu renunțăm la idee, numai că vedeți câte lucruri a trebuit să facem în Timișoara, urgente, nu am avut resursele să acoperim tot ce era de făcut. Pe cel al Revoluției putem să-l facem de exemplu la 30 de ani, pentru că, în general, este o cutumă, nu este o regulă, ca la aniversări rotunde să se aloce fonduri mai mari în diverse scopuri omagiale. 30 de ani este o bună ocazie pentru a avea Monumentul Revoluției”, a explicat edilul-șef.

După Mica Unire din 1859 a Țării Moldovei cu Țara Românească și dobândirea independenței în urma războiului din 1877-1878 a urmat Marea Unire din 1918. Unirea Basarabiei cu Bucovina și mai apoi a Transilvaniei cu Regatul României a dus la formarea României Mari.

Unirea Banatului cu România a fost proclamată la 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preluarea de facto fiind întârziată de prezența trupelor sârbești și franceze în regiune. Administrația românească s-a instalat abia un an mai târziu în Banat, odată cu intrarea trupelor românești în Timișoara, pe 3 august 1919.
Articole pe aceeași temă

Ziua României: singurele fotografii cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

 19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor