Timisoara, depasita de Cluj la capitolul spatii de birouri inchiriabile

De Marcel Hoster
8Comentarii
Timisoara, depasita de Cluj la capitolul spatii de birouri inchiriabile
© Timisoara, depasita de Cluj la capitolul spatii de birouri inchiriabile (foto: arhiva)
Clujul depăşeşte, încet dar sigur, Timişoara la capitolul spaţii de birouri. La prima vedere această situaţie nu pare a fi una care să afecteze economia locală, dar aceasta poate arăta tendinţa de creştere a interesului pentru oraşul ardelean din partea celor care angajează personal în domeniul serviciilor, mai ales IT. Asta deși în județul Timiș, alături de automotive, una dintre cele mai dezvoltate industrii este cea în domeniul IT.


Conform analizei realizate de una dintre principalele companii de consultanţă imobiliară de pe piaţa românească, cea mai mare piaţă de birouri din afara Bucureştiului este la Cluj, aici sunt disponibili 190.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, urmat de Iaşi, cu 125.000 de metri pătraţi, respectiv Timişoara cu aproximativ 100.000 de metri pătraţi.

Situaţia s-ar schimba parţial în acest an, aproximativ 100.000 de noi metri pătraţi de spaţii urmând a fi livraţi în acest an în ţară, în afara Bucureştiului.

La Timişoara a fost recent deschisă clădirea Incuboxx, iar în curând va urma ultima clădire din complexul City Business Center. Cererea de birouri din principalele oraşe din afara capitalei a cunoscut o creştere semnificativă în decursul anului trecut şi jumătatea anului în curs, principalele sectoare unde s-a manifestat această cerere fiind IT&C, urmate de sectorul manufacturier şi industrial.

În ceea ce priveşte chiriile percepute, la Timişoara se poate observa o mică scădere. Analiza companiei de consultanţă arată că după două semestre în care preţurile birourilor de clasa A a fost cuprinse între 12 şi 15 euro, în primul semestru al acestui an preţurile au fost între 12 şi 14 euro. În ceea ce priveşte birourile din clasa B, preţurile au fost cuprinse între 7 şi 10 euro în ultimele trei semestre, inclusiv primul din 2015.

Totuşi, se poate spune că piaţa birourilor din Timişoara este una profitabilă, preţuri mai mari fiind doar la Bucureşti. Un randament mediu pentru acest tip de investiţie este estimată ca fiind cuprinsă între 8 şi 9,5 procente. Rata de neocupare a birourile existente la Timişoara este de 5% la cele de clasa A, respectiv 10% la cele de clasa B.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor