Sute de familii nevoiase din Timis primesc bani pentru a-si trimite copiii la gradinita

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
1Comentariu
Sute de familii nevoiase din Timis primesc bani pentru a-si trimite copiii la gradinita
© Sute de familii nevoiase din Timis primesc bani pentru a-si trimite copiii la gradinita
Familiile nevoiașe primesc bani pentru a-și trimite copiii la grădiniță. Guvernul a hotărât alocarea unei sume lunare pentru părinții care au venituri mici, destinată în exclusivitate micuților, pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite.

Familiile nevoiașe vor primi câte un tichet social de 50 de lei în fiecare lună. Nu oricum însă, ci cu o condiție – prezența regulată a copiilor la grădiniță. Tichetele vor fi distribuite de primării, iar din data de 15 februarie va începe monitorizarea absenţelor copiilor de la grădiniţă.

Tichetele sociale de 50 lei vor putea fi utilizate numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, de îmbrăcăminte şi rechizite. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe fiecare membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură).

Potrivit Guvernului, în cele 99 de localități din județul Timiș sunt aproximativ 954 de potențiali beneficiari ai programului.

Începând cu 15 februarie 2016, costul tichetelor sociale pentru grădiniță este acoperit de la bugetul de stat, iar responsabilitățile implementării eficiente a programului revin primarilor și directorilor de grădiniță.

Astfel, Instituția Prefectului Județul Timiș, Inspectoratul Școlar Județean și Asociația OvidiuRo au organizat, la Timișoara, sesiunile județene de informare a primarilor și respectiv a directorilor de grădiniță asupra modului de implementare a programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” – votată în Parlamentul României și promulgată de președinte în noiembrie 2015, care încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social lunar.

În 2014, rata abandonului școlar în România a ajuns la 18,5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit Ministerului Muncii, în România mai mult de 111.000 copii sunt eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță.

Stimulentul se acordă numai dacă micuții sunt prezenți la grădiniță – acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță este strict condiționată de prezența zilnică a copiilor. Totalul absențelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm în care învoirile personale (maxim trei) și scutirile medicale nu pot depăși 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă. Prezența zilnică o țin educatorii. Situația fiecărui preșcolar se centralizează într-un sistem informatic național gestionat de Ministerul Educației. Corectitudinea notării prezenței zilnice va fi monitorizată prin vizite neanunțate sau prin sondaj.

Copiii eligibili sunt identificați de asistenții sociali din primării, pe baza unui dosar social, care atestă un venit de sub 284 lei / membru de familie. Stimulentul educațional se distribuie lunar în perioada septembrie – iunie, pe bază de cerere și declarație pe proprie răspundere completată de părinți sau de persoanele care răspund legal, cu suportul asistentului social, acolo unde este cazul. Declarația este standard și ușor de completat.

Cei care primesc deja beneficii sociale care atestă încadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie să facă un nou dosar, ci copiii lor devin automat eligibili.

Înscrierea în program este deschisă până la finalul lunii noiembrie, pentru a permite familiilor care văd exemplul bun al altora să își înscrie copiii la grădiniță și după începerea anului școlar. Stimulentul educațional se acordă începând cu luna în care preșcolarul a îndeplinit criteriile de frecvență. Mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocația, bursele sau subvențiile agricole. Banii necesari pentru plata stimulentelor educaționale se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată.

Pentru anul 2016, Timișul a primit 340.000 lei, fonduri alocate de Guvern, în cadrul programului “Fiecare Copil în Grădiniţă”.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor