Sunteti victimele sau martorii violentei domestice? Cereti ajutor! Apelati Telefonul Albastru!

De Adrian Panduru
Sunteti victimele sau martorii violentei domestice? Cereti ajutor! Apelati Telefonul Albastru!
© Sunteti victimele sau martorii violentei domestice? Cereti ajutor! Apelati Telefonul Albastru! (foto: arhiva)
Dacă sunteţi victima unui caz de violenţă domestică sau martorii unui asemenea caz, atunci nu ezitaţi să semnalaţi aceste întâmplări. În spatele uşilor închise, multe familii din România se confruntă cu situaţii de violenţă domestică extremă – o dată la trei zile se înregistrează un caz de omor în familie. Cel mai adesea victimele agresiunilor sunt femei, o dată la cinci zile o femeie fiind ucisă în bătaie! Pentru ca aceste cazuri să se diminueze aveţi la dispoziţie Telefonul Albastru…

Cu toate acestea, numărul victimelor violenţei în familie este greu de cuantificat având în vedere că foarte multe situaţii nu sunt raportate. Cele mai vizibile sunt cazurile extreme.

În perioada februarie 2014 – aprilie 2015 Inspectoratul General al Poliţiei Române a înregistrat 141 de cazuri de omor având ca şi cauză violenţa domestică, 13 victime fiind minori, iar 82 de victime femei.

Violenţa domestică durează de cele mai multe ori ani de zile. Agresiunile fizice, psihice, economice şi sexuale lasă urme adânci asupra victimei căreia îi este tot mai greu să iasă din situaţia de violenţă. Din miile de cazuri de abuz domestic o parte dintre acestea ajung anual la situaţii extreme – omorul.

Agresorii sunt majoritar bărbaţi, 82,5% din situaţiile de omor fiind săvârşite de către aceştia. În unele situaţii de abuz femeile agresate ajung să îşi facă singure dreptate şi devin la rândul lor agresori, 13,3% dintre cazurile de omor în familie fiind săvârşite de către femei, conform IGP.

Plecând de la aceste probleme cu care se confruntă societatea românească, o importantă acţiune de informare şi conştientizare este organizată în perioada iulie-octombrie 2015 la nivelul judeţului Timiş de către Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Timiş.

Mesajul campaniei de informare şi conştientizare „Violenţă domestică UCIDE! Sună la Telefonul Albastru şi salvează o viaţă” reflectă realitatea dură din datele statistice ale Inspectoratului General al Poliţiei Române şi invită persoanele care se confruntă cu astfel de situaţii să ceară ajutor.

Cele două instituţii partenere şi-au propus în perioada campaniei acţiuni de instruire a poliţiştilor din judeţul Timiş, acţiuni de informare şi conştientizare în firme cu angajaţi majoritar femei şi diseminarea de materiale informative privind serviciile gratuite de suport adresate victimelor.

Asociaţia pentru Promovarea Femeii din România este o organizaţie nonprofit cu statut de utilitate publică care de peste 15 ani oferă servicii gratuite de asistenţă şi suport fetelor şi femeilor victime ale violenţei domestice şi abuzului sexual (asistenţă socială, consiliere psihologică, consiliere juridică, intermediere loc de muncă, grupuri de suport). Telefonul Albastru 0256 293 203 este o linie de criză pentru victimele violenţei domestice deschisă de APFR Timişoara unde persoanele victime şi cele care cunosc situaţii de abuz în familie pot suna pentru informaţii şi consiliere gratuită.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor