Studentii vor mai multa practica si mai putina teorie. Ei prefera studiul individual in detrimentul celui la facultate

De Marcel Hoster
Studentii vor mai multa practica si mai putina teorie. Ei prefera studiul individual in detrimentul celui la facultate
Datele unui studiu de specialitate la care au participat 2000 de studenţi arată Universităţii de Vest Timişoara că ar putea fi necesare o serie de schimbări în modul în care aceștia învaţă. Teorie cu carul, practică puţină, poate şi profesori care chiar cer acea teorie învăţată mecanic şi care nu prea sunt iubiţi sau înţeleşi de tineri, situaţie care conduce la studiul individual excesiv în defavoarea studiului cu profesorii, sunt doar câteva dintre concluziile studiului. O primă măsură ce ar putea fi luată este chiar trimiterea profesorilor… la şcoală.


Studenţii vor să beneficieze de cunoştinţe utile şi nu de teorie multă. 2000 dintre ei au răspuns la întrebările unui sondaj realizat în cadrul proiectului intitulat „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine”.

Majoritatea celor intervievaţi spun că nu prea au aptitudini practice la finalul studiilor, că teoria mult prea multă nu este benefică pentru viitorul în câmpul muncii. Totuşi, cea mai mare parte a tinerilor din învăţământul superior nu regretă că a ales disciplina la care studiază.

„Din acest studiu a reieşit că majoritatea studenţilor sunt mulţumiţi de programele de studiu alese, însă 25 % consideră că s-ar potrivit şi pe alte domenii de studiu. Cei mai mulţi studenţi s-au plâns de faptul că principalele lipsuri în ceea ce priveşte competenţele dobândite sunt cele practice. Tocmai de aceea, majoritatea tinerilor şi-ar dori ca măcar un semestru să se desfăşoare în companii private sau instituţii în care să facă practică”, a declarat Vlad Petcu, manager operaţional al proiectului.

Alte probleme ridicate de studenţi sunt legate de comunicarea cu alţii. Mai precis, ei vorbesc despre probleme legate de abilitățile lingvistice, de competenţele de comunicare în public şi de argumentarea celor susţinute.

O altă concluzie a sondajului, care ar trebui să pună serios pe gânduri conducerile universităţilor, dar mai ales reprezentanţii corpului didactic din învăţământul superior, constă în faptul că studenţii au declarat că preferă să înveţe mai mult singuri, acasă.

„Faptul că studenţii spun că învaţă mai mult singuri trebuie să ne zică faptul că poate programele noastre de studiu nu sunt atât de moderne, poate fişele disciplinelor nu sunt actualizate, poate că munca noastră ca şi cadre didactice nu se ridică în acest moment la nivelul aşteptării studenţilor noştri. Acesta este motivul pentru care vom înfiinţa foarte curând un departament care se va ocupa de perfecţionarea cadrelor didactice universitare”, a declarat Mădălin Bunoiu, prorector în cadrul UVT, referitor la acest punct al studiului.

Cea mai pronunţată dorinţă de a se angaja sau de a îşi deschide o firmă în domeniul în care au studiat apare, desigur, la cei de la Ştinţe Economice. Să se „privatizeze” sau să lucreze într-un loc de muncă în domeniul în care au studiat mai visează cei de la Arhitectură şi Construcţii, dar şi studenţii de la Știinţe Politice şi Comunicare.

Iar dacă tot vorbim de angajare, trebuie spus că viitorul ţării se gândeşte mai mult la o slujbă într-un mediu prielnic, colegial, flexibil, decât la un supersalariu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor