Stiu ca pot – competitie sportiva la Timisoara, de Ziua Drepturilor Copilului

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Stiu ca pot – competitie sportiva la Timisoara, de Ziua Drepturilor Copilului
© TION: Stiu ca pot – competitie sportiva la Timisoara, de Ziua Drepturilor Copilului
La Timișoara a fost marcată Ziua Universală a Drepturilor Copilului. UNICEF a emis la 20 noiembrie 1959 “Declaraţia Drepturilor Copilului”. De atunci, ziua de 20 noiembrie este recunoscută drept Ziua Universală a Drepturilor Copilului. La Timișoara a avut loc competiția sportivă tip special olympics ”Știu că pot”.

Nu mai puțin de 130 de copii cu dizabilități, cu vârsta între 6 și 18 ani din centre de ocrotire din țară și chiar din străinătate au participat la probe de aruncare la țintă și aruncare la coșul de baschet, bătăi ale mingii pe paletă și dribling printre jaloane cu șut la poartă la Sala Olimpia din Timișoara.

Manifestarea a fost organizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timișoara, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis, al Primariei Municipiului Timisoara, al Facultatii de Educatie Fizică si Sport din Timișoara și al mai multor sponsori și parteneri.

Au participat copii de la Asociația națională de protecție a persoanelor cu dizabilități intelectuale – Szekszard, Crae Speranța Timișoara, Fundația de abilitare Speranța Timișoara, CSEI “Dumitru Ciumăgeanu”, Liceul teoretic special “Gh. Athanasiu”, CPCD Recaș, CRRNC Timișoara, CRRNC Lugoj, Liceul Teoretic Special IRIS, CSEI Alexandru Roșca Lugoj, CSEI Constantin Pufan Timișoara, CSEI PP Neveanu, Centrul de zi «Nu mă uita Jimbolia », DGASPC Bihor, DGASPC Sălaj, CPRU Timişoara, copii din comunitate și de la asistenți maternali profesioniști.

Abia în 1989, Convenţia cu privire la Drepturile Copilului a fost adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi, de-a lungul timpului, a fost semnată de peste 180 de state, printre care şi România. „Convenţia cu privire la Drepturile Copilului” este documentul cu cele mai multe ratificări din cele care aparţin domeniului drepturilor omului. În România, drepturile copilului fac obiectul unui pachet legislativ armonizat cu legislaţia europeană în domeniu, legea de bază fiind Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2005.

Drepturile copilului în țara noastră:

Copilul are dreptul la protecţie şi asistenţă în realizarea şi exercitarea deplină a drepturilor sale.
Copilul are dreptul la stabilirea şi păstrarea identităţii sale.
Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele şi cu alte persoane faţă de care a dezvoltat legături de ataşament.
Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii intime, private sau familiale.
Copilul are dreptul la libertate de exprimare.
Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie.
Copilul are dreptul la libera asociere în structuri formale şi informale, precum şi libertatea de întrunire paşnică, în limitele prevăzute de lege.
Copiii au dreptul să le fie resprectată apartenenţa etnică, religioasă, limba maternă, viaţa culturală proprie.
Copilul are dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii sale şi nu poate fi supus pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare sau degradante.
Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale.
Copilul are dreptul sa crească alături de părinţii săi. Ambii părinţi sunt responsabili pentru creşterea copiilor lor.
Copilul are dreptul să fie crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
Orice copil care este, temporar sau definitiv, lipsit de ocrotirea părinţilor săi are dreptul la protecţie alternativă.
Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare. Accesul copilului la medicaţie, servicii medicale şi de recuperare este garantat de către stat.
Copilul are dreptul de a beneficia de asistenţă socială şi de asigurări sociale.
Copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială.
Copilul cu handicap are dreptul la îngrijire specială, adaptată nevoilor sale.
Copilul are dreptul de a primi o educaţie care să îi permită dezvoltarea aptitudinilor şi personalităţii sale.
Copiii refugiaţi beneficiază de protecţie şi asistenţă umanitară corespunzătoare.
Copilul care a săvârşit o faptă penală şi nu răspunde penal beneficiază de protecţie în condiţiile legii.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva oricăror forme de violenţă, abuz, rele tratamente sau neglijenţă.
Copiii afectaţi de conflicte armate beneficiază de protecţie şi asistenţă.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva exploatării şi nu poate fi constrâns la o muncă ce comportă un risc potenţial sau care îi poate compromite educaţia ori să îi dăuneze sănătăţii sau dezvoltării sale fizice, mentale, spirituale, morale ori sociale.
Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva folosirii ilicite de stupefiante şi substanţe psihotrope.
Copilul are dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare, împotriva răpirii sau a oricăror forme de traficare.
Copilul are dreptul la odihnă şi vacanţă.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor