Stema RSR de la Comitetul Central al PCR, expusa in centrul Timisoarei

De S.P.D.
Reactualizat la:
Stema RSR expusa in centrul Timisoarei
Stema RSR expusa in centrul Timisoarei
Stema Republicii Socialiste România, care până la Revoluția din decembrie 1989 decora holul de la intrarea în clădirea Comitetului Central al PCR, tronează în centrul Timișoarei. Obiectul, expus în Hotel Timișoara, la accesul înspre Belvedere restaurant, stârnește curiozitatea vizitatorilor, în special a turiștilor străini, fascinați de vestigiile epocii comuniste.

Stema RSR a fost scoasă la licitație de Casa Artmark, în cadrul unei colecții cu genericul “Cabinetul de Curiozități”. Artefactul a fost cumpărat de Marius Cristescu, președintele Bega Grup, un pasionat colecționar de piese excentrice. Conform site-ului Artmark, stema socialistă a avut prețul de pornire de 600 de euro și a fost adjudecată cu 800 de euro. În Cabinetul de Curiozități au mai fost licitate o felicitare de Anul Nou din perioada comunistă împreună cu cartea de vizită a lui Nicolae Ceaușescu (pentru care cineva a plătit 50 de euro), un steag al organizației de pionieri din anii 70 (adjudecat cu 75 de euro), un vas de tablă emailată produs și dăruit de oamenii muncii lui Gheorghe Gheorghiu Dej în anii 50 ( vândut cu 100 de euro), o blană de leopard primită cadou de Ceaușescu în anii 70 (adjudecată pentru 1200 euro) și multe alte piese din regimul comunist.

Produsă în anii 70, stema socialistă a României e privită cu interes și curiozitate de oaspeții Hotelului Timișoara, în special de străini. Trend-ul este, de altfel, recunoscut în turismul mondial, multe hoteluri de top făcându-și un capital de imagine din expunerea unor piese legate de comunism, Stalin, Lenin, Ceaușescu, de bolșevism și de Epoca de Aur, care îi fascinează deopotrivă pe nostalgici și pe cei care nu le-au trăit pe propria piele.
Regulament de plasare a anunturilor