Statul vrea sa se imprumute de la populatie… cotand titluri de stat la Bursa de Valori

De M. Hoster
2Comentarii
Statul vrea sa se imprumute de la populatie… cotand titluri de stat la Bursa de Valori
© TION - Statul vrea sa se imprumute de la populatie... cotand titluri de stat la Bursa de Valori
Ministerul Finanţelor caută noi modalităţi să aducă bani la buget. Iar după zece ani a (re)găsit o modalitate facilă: titlurile de stat pentru populaţie. Chiar dacă are dobânda scăzută, această modalitate de investiţii este una sigură spune Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei Statului, prezent marţi la Timişoara.


Finanţele lansează o nouă emisiune de titluri de stat, cu o valoare totală de 100 de milioane de lei. Tiluri de stat destinate persoanelor fizice, dar care nu se vor mai vinde prin ghişeele trezoreriilor locale, nu vor avea formă fizică, aşa cum erau în urmă cu zece ani, pe hârtie, ci sub formă denominată, ”în cont”. Subscrierea se va face prin intermediul băncilor, iar valoarea minimă nominală este de 1.000 de lei.

Având în vedere aceste condiţii, este aproape sigur că clientul clasic al unui asemenea mijloc de economisire, băbuţele cu bani la ciorapi şi micii investitori de oportunitate care aveau încredere oarbă doar în mijloacele de economisire de la stat, vor dispărea.

Nu vor mai fi cozi la ghişeele Finanţelor, cine vrea titluri, merge la bancă, iar aceasta va subscrie sumele depuse cumpărând titulurile. Mai mult, acestea vor fi cotate şi la Bursa de Valori.

„După zece ani revenim pe piaţă cu acest tip de titluri de stat pentru populaţie, dar sub altă formă. Nu vor mai fi titluri în formă materială, pe hârtie. Este o modalitate modernă de deţinere a titlurilor de stat, în acest fel se elimină frauda, nu vor mai exista situaţii în care cineva se prezenta la ghişeu cu hârtii contrafăcute. Noi ne adresăm unei mase largi de clienţi, din acest motiv şi valoarea nominală de doar 1.000 de lei”, a declarat Ştefan Nanu.

El spune că avantajele acestui tip de investiţie sunt numeroase. În primul rând, sunt garantate de stat. Nu se percepe impozit pe dobânda obţinută. În plus, titlurile vor fi cotate la Bursa de Valori Bucureşti.

Aceasta înseamnă că, dacă cineva deţine astfel de titluri şi vrea să obţină banii subscrişi înainte de termenul de subscriere de doi ani, va putea vinde pe bursă aceste titluri, urmând să primească banii obţinuţi de pe piaţă, în funcţie de valoarea din acel moment de pe bursă.

Doritorii de astfel de titluri trebuie să se adreseze băncilor pentru a le obţine. Cele trei care se ocupă de realizarea emisiunii, Raiffeisen Bank, BRD şi BCR, nu vor percepe niciun comision pentru subscriere.

Pornirea emisiunii va avea loc pe data de 26 iunie, până atunci cei interesaţi de această investiţie sunt aşteptaţi la ghişee.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor