Statuia din Piata Libertatii va fi restaurata in urmatoarele doua luni

De B.A.M
Reactualizat la:
5Comentarii
Statuia din Piata Libertatii va fi restaurata in urmatoarele doua luni
© TION - Statuia din Piata Libertatii va fi restaurata in urmatoarele doua luni
Una dintre cele mai vechi şi cele mai valoroase statui din Timişoara – cea a Sf. Nepomuk sau Sf. Maria – este supusă în aceste zile unui nou proces de restaurare, ultima curăţare a statuii având loc în urmă cu aproximativ şapte ani.


Monumentul Sf. Nepomuk – sfânt protector al catolicilor din Banat – a fost ridicat în 1756 pentru a comemora epidemia de ciumă din perioada 1738-1739, care a costat vieţile a 1.000 din cei 6.000 de locuitori ai Timişoarei. Statuia a fost realizată de doi sculptori, Wasserburger şi Blim, cărora le-a luat trei ani să termine lucrarea.

În secolul al XIX-lea, monumentul a fost mutat, iar în Piaţa Libertăţii a fost instalată controversata Coloană a Fidelităţii, care comemora înfrângerea revoluţiei maghiare de către armata imperială. Coloana a ajuns, până la urmă în actualul Cimitir al Eroilor, iar Statuia Sf. Nepomuk a revenit în Piaţa Libertăţii în anii ’60.

Monumentul a trecut printr-un proces de restaurare şi curăţare în urmă cu aproximativ şapte ani, iar apoi, în 2012, a fost iluminat artistic.

Acum, însă, odată cu lucrările de reabilitare ce se desfăşoară în Piaţa Libertăţii, şi monumentul va fi curăţat şi restaurat. De lucrare se ocupă Ion Oprescu, artist restaurator agreat de Ministerul Culturii, cel care a restaurat şi monumentul din Piaţa Unirii.

Directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş, Sorin Predescu, ne-a declarat că avizul pentru restaurare a fost solicitat de Primăria Timişoara şi a fost aprobat în urmă cu aproximativ o săptămână, iar lucrările de restaurare vor dura aproximativ două luni.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au transmis că statuia va fi reabilitată de către restauratorul Ion Oprescu, în caza unui contract încheiat cu acesta.

“Intervenţiile asupra monumentului cuprind: operaţiuni de desprăfuire, aplicarea de tratamente pentru combaterea muşchilor şi lichenilor, spălarea controlată a monumentului, aplicarea unui tratament de întărire a pietrei pe toată suprafaţa monumentului, repararea fisurilor prin injectarea cu răşini epoxidice, întregiri şi completări cu mortare de restaurare a lacunelor mici existente s.a.m.d. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de conservare a monumentului şi integrarea cromatică a zonelor restaurate, precum şi montarea de aparate cu ultrasunete de uz exterior împotriva păsărilor etc”, au anunțat reprezentanții municipalității.

Potrivit acestora, lucrările de restaurare ar urma să fie finalizate până la finele lunii august, iar cheltuielile, în valoare de 105.575 lei (fără TVA) vor fi suportate din bugetul local.

 

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor