Sprijin pentru copiii lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate

De Valentin Rusu
Sprijin pentru copiii lasati acasa de parintii plecati la munca in strainatate
Un nou centru „şcoală după şcoală” se va deschide în Timişoara, din 29 noiembrie. Echipat cu două săli de clasă, cu posibilitatea de a oferi o masă caldă în cadrul programului, cu un număr de voluntari dornici de a oferi suport copiilor, centrul pentru micuţii ai căror părinţi muncesc peste hotare, îşi deschide porţile pentru a ajuta toţi copii cărora le este dor de mama şi de tata.

Din luna februarie 2010, organizaţia Salvaţi Copiii Filiala Timiş a început implementarea proiectuluil „Diminuarea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor în străinătate asupra copiilor rămăşi singuri acasă in România”, în colaborare cu Şcolile cu Clasele I-VIII Nr. 1 şi Nr 19 Avram Iancu din Timişoara. În această perioadă de aproximativ 4 ani, copiii beneficiari ai proiectului, în număr de 70, identificaţi cu ajutorul şcolilor partenere, s-au bucurat de un program şcoală după şcoală, centrat pe dezvoltarea şi îmbunătăţirea rezultatelor şcolare, îmbunătăţirea relaţiilor intra şi interpersonale ale copiilor, sprijin moral acordat părinţiilor rămaşi singuri acasă, bunicilor sau tutorilor acestor copii. Concret, proiectul a reuşit să ofere sprijin de specialitate în ameliorarea dificultătilor psiho-sociale ale experienţei de a fi copil cu ambii sau un părinte plecat în străinătate. O mare parte a românilor care merge la muncă în străinătate îşi lasă copiii acasă, fie în grija celuilalt părinte, fie în grija altor rude.

“Din cercetările efectuate de Salvaţi Copiii România reiese faptul că de multe ori aceşti copii nu primesc informaţii despre părinţii lor şi nu reuşesc să depăşească momentul dificil pentru ei al separării de părinţi, ajungând astfel să manifeste dezinteres faţă de şcoală şi faţă de adulţii în grija cărora au fost lăsaţi (de cele mai multe ori bunicii)”, spune Mihai Gafencu, preşedintele Salvaţi Copiii Timiş.

La rândul lor, părinţii care sunt în străinătate nu sunt informaţi despre evoluţia copiilor şi nu conştientizează consecinţele negative majore pe care plecarea lor în altă ţară şi lăsarea copiilor acasă le produc asupra dezvoltării psihice şi emoţionale a acestora. Conform celei mai recente comunicări din partea ANPDC (Agenţia Naţională de Protecţie a Drepturilor Copilului) sunt peste 82.464 de copiii rămaşi fără unul sau ambii părinţi în urma plecării acestora la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 26.406 sunt copii care provin din familii în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate; 47.154 sunt copii care provin din familii în care un părinte este plecat la muncă în străinătate şi 8.904 sunt copii care provin din familii în care unicul susţinător este plecat la muncă în străinătate. Dintre aceştia, la nivelul judeţului Timiş, 4.778 de copii au părinţii plecaţi în străinătate, 967 fiind în situaţia nefericită unde ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, conform datelor Centrului Judeţean de Resurse si Asistenţă Educaţională Timiş.

Programul urmăreşte continuu acordarea de sprijin direct copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate precum şi famiilor în grija cărora au rămas aceşti copii. În acelaşi timp se urmăreşte dezvoltarea capacităţii instituţiilor partenere de a derula programe destinate oferirii de suport copiilor rămaşi „singuri acasă” şi sensibilizarea specialiştilor şi a opiniei publice cu privire la cauzele şi consecinţele fenomenului. „Vom asigura asistenţa copiilor din alte unităţi de şcolarizare în funcţie de locurile disponibile, asigurând transportul”, spune Gafencu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor