Sperante mici pentru soferi, anul 2015 nu va fi cel al autostrazilor

De M. Hoster
4Comentarii
Sperante mici pentru soferi, anul 2015 nu va fi cel al autostrazilor
© TION: Sperante mici pentru soferi, anul 2015 nu va fi cel al autostrazilor
Anul 2014 nu a fost deloc generos cu şoferii români în ceea ce priveşte deschiderea de noi tronsoane de autostradă. Numărul de noi kilometri deschişi circulaţiei este extrem de mic: doar 44 de kilometri, două tronsoane, niciunul finalizat, dar deschise circulaţiei. Din păcate, nici anul 2015 nu va fi unul cu mult mai bun, dar va aduce câteva noi tronsoane, surprinzător, toate în zona de vest.


Şefii de la Bucureşti au forţat în 2014 nota pentru a se putea lăuda măcar cu câţiva kilometri de drum din autostrada A1, deschişi circulaţiei. Vorbim de fapt de doar două loturi: lotul 1 din Nădlac – Arad, respectiv de lotul 3 al autostrăzii Orăştie – Sibiu.

Cel mai util s-a dovedit a fi cel dintre Cunţa şi Sălişte, din autostrada Orăştie – Sibiu. Acesta oferă legătura continuă dintre Deva şi Sibiu, adică 126 de kilometri de autostradă. Lotul deschis are o serie de restricţii, acolo există probleme cu deplasările de teren care ar putea afecta şoseaua. Începerea lucrărilor a avut loc în mai 2011.

Un al doilea lot, deschis chiar în decembrie, este cel dintre Nădlac şi Pecica, primul din Nădlac – Arad. Teoretic, acesta porneşte de niciunde şi se termină niciunde. De fapt, oferă o alternativă la drumul naţional, pe o porţiune de 22 de kilometri, plus încă cinci din lotul doi, realizaţi pentru a oferi măcar o legătură cu drumul naţional actual. Demararea lucrărilor a avut loc în luna iunie a anului 2011, fiind celebrul lot „Romstrade”, pentru care a fost reziliat contractul iniţial.

În lucru mai sunt cinci noi tronsoane de autostradă pe A1, toate în zona de vest. La două lucrările sunt mai avansate, este aşteptată inaugurarea acestora posibil chiar în câteva luni. Cel mai avansat este lotul 2 din Nădlac – Arad, cel de la Pecica spre municipiul reşedinţă de judeţ. Este vorba de aproape 17 kilometri de drum, termenul estimat pentru finalizare fiind iunie 2015. Lucrările au început în iunie 2011. Aici a lucrat compania Alpine Bau, dar aceasta a dat faliment şi lucrările au fost relicitate. Vestea bună este că aici se circulă deja pe aproape şase kilometri, construiţi pentru a oferi viabilizarea primului lot al autostrăzii. Deci, mai sunt de realizat alţi zece kilometri.

Urmează al doilea lot al autostrăzii dintre Timişoara şi Lugoj. Sunt 25,6 kilometri de autostradă care vor face legătura între capătul primului lot, care se termină între Izvin şi Remetea Mare și capătul primului lot din autostrada Lugoj – Deva. Începute în mai 2013, lucrările ar fi avut termen de finalizare anul 2016. Se pare că acestea ar trebui să fie gata până la finalul lui 2015. Odată terminat, lotul ar „deschide” circulaţiei şi puţin peste zece kilometri din Lugoj – Deva, în prezent închişi circulaţiei pentru că nu oferă absolut nicio legătură cu vreun drum de acces, terminându-se în câmp. Din fericire, lotul 2 din Timişoara – Lugoj a fost început dinspre capătul autostrăzii spre Deva, fiind posibilă un fel de „fazare”, ceea ce ar oferi posibilitatea urcării pe drumul rapid de pe drumul naţional mult mai devreme, probabil la Topolovăţ, fără a mai fi necesară intrarea pe centura Lugojului şi parcurgerea porţiunii din A10 până la A1.

Pentru Lugoj – Deva sunt trei loturi din patru pe care se lucrează, dar acestea au termen de finalizare prin contract undeva în 2016. Pentru cele trei organizările de şantier au fost început în 2014. Lotul 2 a fost început în 2014, are 28,7 kilometri şi ar putea fi finalizat până la finalul anului în curs. Lotul trei are 21 de kilometri şi, la fel ar putea fi gata în 2015. Aceeiaşi situaţie este şi la lotul 4, acesta are 22 de kilometri, tot cu finalizare înainte de finalul lui 2015. Odată terminate toate aceste loturi ar fi disponibilă autostrada dintre Nădlac şi Sibiu, o legătură directă între cele două puncte.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor