Spațiul public din Timișoara. Artă și practici sociale

De A. M. A.
Spațiul public din Timișoara. Artă și practici sociale
© foto: Ghenadie Popescu
Asociația Culturală Contrasens și Asociația Simultan au pregătit un proiect de arte vizuale care își propune să aducă în discuție arta în spațiul public.

În perioada 11 octombrie – 10 noiembrie 2019, Asociația Culturală Contrasens și Asociația Simultan organizează proiectul de arte vizuale vizuale WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands. Acesta cuprinde o expoziție de grup, creată în jurul unei zone culturale mai puțin vizibile (arta contemporană ca formă relevantă de critică și construcție socială si politică) și o serie de 12 prezentări. Artiștii invitați au început încă din luna august cercetarea spațiului și a instituțiilor publice din Timișoara, transpunându-și ideile în lucrări.

Vineri, 11 octombrie, de la ora 19:00, la Casa Artelor va avea loc vernisajul expoziției, care va fi deschisă publicului până noaptea târziu. Evenimentul face parte din Noaptea Albă a Galeriilor – NAG. De la ora 19.30, Vlad Nancă va susține o prezentare despre lucrarea sa și practica lui cu arta în spațiul public. Seara se va încheia cu un performance muzical al artistului Ion Dumitrescu aka Utopus.

„Întrebarea pe care am tot ocolit-o până acum, însă de care nu mai putem scăpa de acum încolo este: care mai sunt funcția și sensul spațiului public astăzi, la finele celui de-al doilea deceniu al secolului XXI? Acum este momentul când expresia «artă în spațiul public» devine redundantă, fiindcă, așa cum o afirmase Bogdan Ghiu, arta nu este în spațiul public, «arta este spațiu public»”, spune Igor Mocanu, curatorul expoziției.

În cadrul proiectului WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands vor avea loc și o serie de prezentări, cu invitați recunoscuți pe plan național și internațional, despre spațiile care așteaptă astăzi ca arta să se manifeste în mod public și despre provocările de a face din nou public un spațiu confiscat de către putere, fie ea politică sau financiară. Nataša Bodrožić, Raluca Voinea, Bogdan Ghiu, Cristian Nae și Ștefan Rusu vor răspunde la întrebarea ”Cât de public este spațiul artei în spațiul public?”.

Lucrările și instalațiile vor putea fi vizitate în perioada 11.10 – 10.11.2019, la Casa Artelor din Timișoara, iar în duminicile din 13.10, 20.10 și 10.11, de la ora 11:00, vor exista tururi ghidate.

PROGRAM WE TRANSFER: Art and Politics in Appropriate Hands

9 octombrie – prezentare Cristian Nae

Casa Artelor / 19:30

10 octombrie – Bogdan Ghiu

Casa Artelor / 18:00

11 octombrie – artist talk Vlad Nancă

Casa Artelor / 19:30

11 octombrie – VERNISAJ – We Transfer

Casa Artelor / 19:00 invitați / 21:00 Noaptea Albă a Galeriilor / 22:30 performance UTOPUS12 octombrie – artist talk subREAL / Călin Dan & Iosif Kiraly

Casa Artelor / 19:30

13 octombrie – artist talk Candidatul la Președinție – Ion Dumitrescu & Florin Flueraș

Casa Artelor / 19:30

14 octombrie – artist talk Ana Adam

Casa Artelor / 19:30

15 octombrie – artist talk Olivia Mihălțianu

Casa Artelor / 19:30

16 octombrie – prezentare Ștefan Rusu

Casa Artelor / 19:30

22 octombrie – prezentare Simultan / Levente Kozma & Alin Rotariu

Casa Artelor / 19:30

2 noiembrie – artist talk Ghenadie Popescu

Casa Artelor / 19:30

7 noiembrie – prezentare Nataša Bodrožić

Casa Artelor / 19:300Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor