Societatea Timisoara – sustinere pentru infiintarea unui departament care sa investigheze crimele comunismului

De Adrian Panduru
2Comentarii
Societatea Timisoara – sustinere pentru infiintarea unui departament care sa investigheze crimele comunismului
© TION: Societatea Timisoara – sustinere pentru infiintarea unui departament care sa investigheze crimele comunismului
Societatea Timişoara își manifestă întreaga susținere faţă de iniţiativa înfiinţării unui departament al Parchetului general care să investigheze crimele comunismului și să le aducă în faţa instanţelor naționale.

În acest sens, reprezentanții Societății Timișoara au trimis o scrisoare preşedintelui României, Klaus Iohannis, ministrului Justiției, Raluca Prună și procurorului general al României, Augustin Lazăr, în care le transmit acestora că organizația din urbea de pe Bega militează pentru găsirea unei soluții instituţionale pentru pedepsirea crimelor comise în perioada comunistă.

„Credem că înfiinţarea unui astfel de departament ar fi o urmare firească a semnării de către Ministrul Justiției din România, cu aproape doi ani în urmă, a declaraţiei de la Talin în care 10 state din Europa de Est au convenit să găsească împreună calea prin care crimele comunismului să fie aduse în fata unor instanţe naţionale sau internaţionale. La Talin s-a constituit un grup de lucru din experți care caută metoda cea mai adecvată pentru a pune în practică ceea ce statele, prin vocea miniştrilor de justiție, au hotărât. Una dintre soluţiile grupului de experți este chiar aceea de a înfiinţa birouri de procuror în fiecare țară, birouri care să colaboreze în cadrul unui sistem interstatal și care să prezinte dosarele întocmite instanţelor naționale. Prin acest demers, România ar fi o deschizătoare de drumuri, ar fi primul stat care ar trece de la declaraţii politice la soluții în vederea îndeplinirii obiectivelor Declaraţiei de la Talin”, transmite Florian Mihalcea, președintele Societății Timișoara.

Societatea Timişoara este membră a Platformei Memoriei și Conştiinţei Europene și militează pentru găsirea unei soluții instituţionale pentru pedepsirea crimelor comise în perioada comunistă şi pentru aflarea întregului adevăr care să stea la baza scrierii istoriei comuniste și postcomuniste în România. Reprezentanții societății spun că au toată încrederea că acest deziderat se va înfăptui, în sfârșit, prin adoptarea ordonanţei de urgență propuse.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor