Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei

De Marcel Hoster
Sistemul hidrografic din zona Banatului va fi mai bine monitorizat, în urma unei investitii de 3,3 milioane de lei
© Foto: arhiva
Apele din râurile din zona Banatului vor fi mai bine monitorizate, aceasta după o investiţie de peste trei milioane efectuată pentru instalarea unei serii de staţii automatizate care vor monitoriza cursurile apelor curgătoare din zonă. În acelaşi proiect au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii.


Administraţia Naţională Apele Române a reuşit să ducă la bun sfârşit unul dintre cele mai importante proiecte realizate pe cursurile apelor din România, finanţarea, în valoare de 66 milioane de lei, fiind asigurată din bani europeni. Pentru Administraţia Bazinală a Apelor Banat, proiectul Watman, faza 1, a însemnat realizarea unor investiţii de 3,3 milioane. Prin intermediul acestuia au fost instalate mai multe staţii automate de monitorizare a apelor. Acestea colectează automat datele şi le trimit la sediul central al Direcţiei Apelor Banat. Aici informaţiile sunt analizate de specialişti şi pe baza acestora se pot realiza prognoze, se pot anticipa situaţiile în care poate apărea o calamitate, am aflat de la Ervin Luci, directorul ABA Banat. Acesta ne garantează că datele sunt supervizate 24 de ore din 24.

Concluziile trase în urma analizării informaţiilor transmise de aceste staţii sunt extrem de utile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care pe baza prognozelor obţinute poate interveni în timp util, dar mai ales poate alerta comunităţile locale pentru a se pregăti în cazul apariţiei unor inundaţii, de exemplu. Timpul de reacţie la calamitate este mult scurtat, populaţia este avertizată în timp util, se pot efectua evacuări, dacă este cazul, iar angajaţii ISU pot ajunge rapid la zona afectată. Spre exemplu, în timpul inundaţiilor care au afectat Gătaia, angajaţii ISU au fost prezenţi la locul incidentului în 20 de minute, este vorba de pompierii din Deta, forţele fiind ulterior şi în timp util completate cu personal de la alte unităţi.

Tot în cadrul Watman au fost realizate şi două centre pentru intervenţie rapidă în caz de inundaţii, la Timişoara şi la Reşiţa. Acestea sunt dotate cu baraje speciale, gonflabile, de protecţie împotriva inundaţiilor, baraje care, surprinzător, atunci când este nevoie, sunt folosite după ce sunt umplute chiar cu apă! De asemenea, aici sunt situate şi maşini speciale care permit umplerea sacilor cu nisip, utilaje care reduc semnificativ timpul necesar înfiinţării de baraje provizorii.

În total, Apele Române Banat deţin în jur de 80 de asemenea staţii automate de transmitere a datelor de pe râuri şi acumulări de apă. La Surduc există senzori speciali care analizează inclusiv poziţia vanelor la baraj şi presiunea apei asupra acestui baraj. De asemenea, există patru camere video care transmit live tot ce se intâmplă în zonă. O asemenea staţie automată mai există şi pe vârful Ţarcu, care poate analiza atât precipitaţiile solide, dar şi cele lichide. Aici se poate vedea câtă zăpadă cade sau care este încărcarea cu apă a acestei zăpezi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor