Sinagoga din Cetate, un exemplu excelent de regenerare urbana, la Timisoara

De S.P.D.
Sinagoga din Cetate, un exemplu excelent de regenerare urbana, la Timisoara
Registrul Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest va decerna cea de a XIV-a Diplomă de Excelență în domeniul Regenerării Urbane prin iniţiative independente, pentru ”Reintroducerea spațiului Sinagogii din Cetate – Timișoara în circuitul cultural al municipiului”. Distincţia este acordată Societății Filarmonice Timișoara, respectiv președintei Alexandra Răzvan Mihalcea. Evenimentul face parte dintr-un program de pregătire a comunității pentru competiția de obținere a titlului de Capitală Culturală Europeană.

Ceremonia înmânării premiului va avea loc joi, 3 aprilie 2014, la ora 12:00, în fața Sinagogii din Cetate. În aceeași zi, evenimentul va fi celebrat de la ora 19:00, la Salonul Vega al Societății Timișoara, în incinta Bastionului Theresia, printr-un concert susținut de trioul “Alexandra Guțu și invitații săi” (violoncel, vioară și flaut), care va interpreta piese clasice din Haydn, Tartini și Beethoven, anunță organizatorii. Accesul publicului la eveniment este liber.

„Societatea Filarmonica din Timişoara s-a constituit în anul 1998, ca o continuatoare a Societății Filarmonice din Timişoara, fondată în anul 1871. Scopul general al activității Societății Filarmonice este promovarea culturii și artei în general și a muzicii în special, unul dintre obiectivele importante ale activității ei fiind crearea sediului unui centru muzical, intercultural și interconfesional în Timișoara. Existența in Timișoara a unui edificiu de o mare însemnătate istorică, arhitecturală, culturală și ecumenică – Sinagoga din Cetatea Timisoarei, situată în str. Mărășesti nr.6 – a creat premisele unui demers al Societății Filarmonice, care a urmărit să redea acest monument al orașului și al regiunii, circuitului vieții spirituale a Timișoarei și a întregii zone istorico-geografice în care se găsește, cu importantul aport al Primariei Municipiului Timișoara. În anul 2005, Societatea Filarmonica din Timișoara a deschis porțile Sinagogii din Cetate – închisă cu peste 20 de ani în urmă – publicului larg, prin organizarea unui eveniment muzical susținut de mari artiști ai scenei de concert. Din anul 2006 pană în prezent, în Sinagoga din Cetate s-au desfăşurat peste 100 de evenimente culturale (concerte, lansări de carte, conferințe, piese de teatru, expoziţii,etc). Dintre acestea amintim prezența unor renumiți muzicieni precum Alexandra Guţu, Codrin și Diana Emandi, Franz Metz, Aura Twarowska, Erich Turk, Adriana şi Sorin Dogariu, Ladislau Roth, Gabriel Banat, Caius Hera, Arthur Balogh, Emil Kindlein, actori precum Maia Morgenstern, formația de muzică renascentistă Renaissance Beograd, coruri, formații simfonice de cameră, grupuri de jazz, de muzică electronică, elevi și studenţi ai instituțiilor muzicale din Timișoara, Munchen, Budapesta, Bucureşti. Au fost organizate lansări de carte (Ioan Holender „De la Timişoara la Viena”), vernisaje de expoziții de artă (Adriana Lucaciu), spectacole de teatru. În Sinagogă se organizează anual festivalul de arte vizuale Simultan. Diplomele de Excelenţă, care recompensează în mod simbolic contribuţia actorilor locali în creşterea competivităţii zonei noastre prin regenerare urbană și regională, fac parte din programul inițiat de RUR, ce se desfăşoară începând din 2011, contribuind astfel la pregătirea comunității locale în competiția de obținere a titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021”, argumentează prof. dr. arh. Radu Radoslav – reprezentant RUR pentru Regiunea de Dezvoltare Vest.

 

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor