Si totusi se poate! Liderul PSD Timisoara spune ca patronii teraselor in santier pot fi scutiti de taxe

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Si totusi se poate! Liderul PSD Timisoara spune ca patronii teraselor in santier pot fi scutiti de taxe
© Foto: Sebastian Răducanu
Proprietarii teraselor din centrul istoric au avut de suferit de pe urma reabilitării acestei zone. Unii au putut să-şi instaleze terasa pe vremea lucrărilor, alţii nu au avut această posibilitate. Oricum, cei care şi-au putut deschide terase nu au avut prea mulţi clienţi mulţumiţi, din moment ce cafeaua a fost însoţită de praf şi zgomot de flex. Totuși, ei au fost nevoiți să plătească taxe la primărie, deoarece, potrivit primarului Timișoarei, nu există cadru legal pentru scutirea de aceste taxe. Liderul PSD Timișoara nu este de acord cu afirmațiile edilului.


Acestor patroni li s-a cerut în continuare taxa de ocupare a domeniului public. Oamenii însă nu vor să plătească, pentru că, practic, nu au beneficiat de terase şi de desfăşurarea activităţii în condiţii decente. Mai mult, primarul le-a promis în trecut scutiri de taxe şi impozite, dar a revenit, recent, spunând că legea nu permite acest lucru, mai exact Codul Fiscal.

Sebastian Răducanu, proaspăt preşedinte al PSD Timişoara, spune că legea e permisivă în acest sens.

„O mare parte dintre cei care îşi desfăşoară activitatea în zonă au avut şi au foarte mult de suferit, probleme grave, gen insolvenţă. Li s-a dat aprobarea să-şi amplaseze aceste terase şi li se cere plata taxei de amplasare. Primarul a declarat că ar vrea să-i ajute, dar îl obstrucţionează Codul Fiscal. Articolul 283 din Codul Fiscal spune că consiliile locale pot institui o taxă pentru utilizarea domeniului public. Din ceea ce cunosc, ne aflăm în faţa unei dispoziţii permisive, deci consiliile locale pot institui aceste taxe. Acum, că nu se poate schimba Hotărârea de Consiliu Local (HCL), nu se pot exonera aceste taxe, dar să dai vina pe Codul Fiscal că nu-ţi permite să-i ajuţi pe aceşti oameni mi se pare o greşeală. Codul Fiscal conţine o dispoziţie permisivă, nu onerativă, care obligă la ceva. Se poate găsi o soluţie pentru ca acei oameni să-şi desfăşoare activitatea. Niciunul dintre proprietarii acestor spaţii nu au fost exoneraţi de plata chiriei pe perioada cât au avut de suferit. Am discutat cu consilierii locali şi vom veni cu o propunere în consiliul local”, spune Sebastian Răducanu.

Pe strada Mercy, de exemplu, lucrările de pavare au început în noiembrie 2014 şi nu s-au încheiat încă. Pe strada Eugeniu de Savoya, la fel, sunt terase… în şantier. Cea mai afectată a fost Piaţa Unirii, unde mulţi şi-au închis afacerile după ce au început lucrările de reabilitare în Cetate, în toamna anului 2013.

Articole pe aceeași temă:

Revolta patronilor de terase in santier: Sa platim metrul patrat de praf? Faptul ca nu sunt clienti?0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !