Si primarul Robu este pentru includerea Mehedintiului in Regiunea Vest

De A. Strugariu
114Comentarii
Si primarul Robu este pentru includerea Mehedintiului in Regiunea Vest
Si primarul Robu este pentru includerea Mehedintiului in Regiunea Vest
Propunerea venită de la Caraş, mai exact din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, ca în viitoarea Regiune Vest să fie inclus şi judeţul Mehedinţi pare să aibă tot mai mulţi susţinători în rândul politicienilor din Timiş. Şi liderul PNL Timiş, Nicolae Robu, agreează ideea, în varianta în care judeţul Hunedoara va face parte dintr-o altă regiune, împreună cu Sibiul şi Alba.

Astfel, în varianta reîmpărţirii României în zece regiuni de dezvoltare înainte de revizuirea Constituţiei, un plan avansat de premierul Victor Ponta, Mehedinţiul ar putea să fie inclus în Regiunea Vest, alături de judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad, şi nu în cea de Sud-Vest, alături de Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea.

Propunerea legată de Mehedinţi are susţinători în rândul politicienilor din Timiş. „Cred că ar fi fost bine dacă am fi putut să păstrăm configuraţia celor patru judeţe care deja au fost împreună în Agenţia de Dezvoltare a Regiunii Vest, mă refer la Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, în ordine alfabetică, dar în varianta în care Hunedoara va face parte dintr-o altă regiune cred că Mehedinţiul ar putea să intre alături de celelalte trei pentru a putea forma împreună, cele patru judeţe, o regiune puternică. Eu nu am făcut o analiză să văd ce avantaje şi dezavantaje al comporta varianta cu zece regiuni faţă de cea cu opt regiuni. Presupun că cei care au lansat ideea de zece regiuni au făcut o astfel de analiză şi o pot susţine cu argumente”, a declarat preşedintele PNL Timiş, Nicolae Robu.

Liberalul crede că există argumente atât de ordin istoric, cât şi economic, în favoarea unei astfel de reîmpărţiri pe regiuni şi aminteşte că oricum mulţi mehedinţeni aleg Timişoara pentru studii şi se stabilesc ulterior aici.

„Există conexiuni strânse între mehedinţeni şi timişeni de exemplu. Cel puţin din postura de mea de prorector şi apoi de rector atâţia ani la Universitatea Politehnica din Timişoara am putut face constatarea că sunt foarte foarte mulţi studenţi din Mehedinţi care vin în Timişoara la studii şi care şi rămân în continuare aici. Drept urmare, există compatibilitate şi am putea să facem o regiune puternică împreună. Şi din punct de vedere istoric desigur, o parte din ceea ce acum reprezintă judeţul Mehedinţi a făcut parte din Banat şi din punct de vedere economic ar fi un plus de valoare adăugat regiunii noastre prin faptul că cel puţin Turnu Severin poate fi un port puternic la Dunăre. De multe ori noi vorbim de Orşova ca fiind foarte legată de istoria noastră”, a adăugat Robu.

Şi preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, vicepreşedinte executiv al PNL responsabil cu administraţia publică locală la nivel naţional, s-a pronunţat în favoarea includerii Mehedinţiului în Regiunea Vest. Liberalul spune că astfel s-ar produce o echilibrare, ca număr de judeţe şi populaţie, în această nouă abordare regională naţională, în varianta cu zece regiuni, şi consideră că s-ar întrepta „abuzul istoric de la „reforma” administrativă din anul 1968, când regimul comunist a deposedat în mod abuziv Banatul de Orşova şi de comunele de pe Clisura Dunării”. „Este dorinţa firească a cetăţenilor şi liderilor politici din această nouă regiune de a fi împreună într-o construcţie teritorial-administrativă modernă”, a conchis vicele PNL.

Vela sprijină integrarea judeţului Hunedoara în Regiunea Sibiu, afirmând că aceste judeţ este legat, ca evoluţie şi ca infrastructură, mai bine şi mai eficient de Sibiu decât de Banat.

În favoarea includerii Mehedinţiului în Regiunea Vest s-au exprimat şi unii dintre liderii PSD Timiş. Parlamentarul Sorin Grindeanu a afirmat, zilele trecute, că propunerea lui Frunzăverde merită analizată.

„Merită luată în calcul din rațiuni care țin și de o istorie nu foarte îndepărtată. Mare parte din judeţul Mehedinţi a făcut parte din judeţul Caraş-Severin. Dacă mergeţi la Orșova o să vedeți că oamenii de acolo se consideră bănățeni – în niciun caz olteni – sau mehedinţeni, sunt mai degrabă pe zona asta. Dacă discutăm despre o politică dacă vreţi coerentă în ceea ce înseamnă politica Dunării şi clisură şi tot ceea ce înseamnă relaţia cu Serbia, şi din punct de vedere economic, pentru noi, şi tot ceea ce înseamnă şi Porţile de Fier, merită luată în calcul propunerea venită de la Caraș. Toată graniţa s-ar afla în parohia viitoarei regiuni Vest, merită analizat”, a afirmat preşedintele PSD Timişoara.

Propunerea lui Frunzaverde are adepti si in PSD Timis: Mehedintiul, in regiunea Vest114Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor