Aveti grija cum va setati telefonul mobil, ati putea vorbi in roaming fara sa stiti

De Marcel Hoster
Aveti grija cum va setati telefonul mobil, ati putea vorbi in roaming fara sa stiti
Nu mai puţin de 39 de localităţi din judeţul Timiş pot oferi utilizatorilor de telefonie mobilă surpriza unei facturi suplimentate faţă de ceea ce s-ar fi aşteptat să plătească. Aceasta din cauza intrării automate a telefonului în reţeaua unui operator dintr-o ţară străină, ca urmare a setărilor aparatului, ceea ce generează costuri de roaming, arată un studiu realizat în teren de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.


Dacă nu sunteţi atenţi cum vă setaţi telefonul mobil, vă puteţi trezi cu facturi puternic majorate pentru convorbirile purtate. Aceasta din cauza utilizării în necunoştinţă de cauză a serviciului de roaming, prin accesarea din greşeală a reţelelor din statele vecine. Prin situarea în zona de graniţă, cu Ungaria şi Serbia, există această posibilitate. Dacă telefonul este setat să acceseze automat reţeaua în care operează, aparatul va căuta celula cu cel mai puternic semnal şi se va înregistra în acea reţea. Astfel, chiar dacă clientul este pe teritoriul României, telefonul se va înregistra în reţeaua ţării vecine, aceasta fiind situată geografic mai bine sau având semnal mai puternic. Problema mare nu ar fi în zona cu Ungaria, unde tarifele la roaming nu sunt atât de ridicate, ţara fiind membră UE, ci în zona cu Serbia, unde tarifele de roamnig sunt piperate.

Inspectorii Ancom au mers pe teren şi au descoperit că există un număr de 39 de asemenea localităţi în care există riscul de intrare a telefonului în roaming. Acestea sunt: Periam, Sânpetru Mare, Igriş, Saravale, Sânnicolau Mare, Cenad, Dudeştii Vechi, Cheglevici, Chereştur, Dudeştii Vechi, Colonia Bulgară, Valcani, Nerău, Teremia Mică, Teremia Mare, Comloşu Mare, Comloşu Mic, Jimbolia, Cărpiniş, Checea, Cenei, Uivar, Otelec, Ionel, Foeni, Cruceni, Toager, Giera, Livezile, Banloc, Soca, Partoş, Deta, Gaiu Mic, Stamora Germană, Moraviţa, Gherman, Jamu Mare.

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există localități în care telefoanele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localități în care apare acest fenomen fiind situate în județele: Satu Mare (63 de localități, pe granița cu Ucraina și Ungaria), Botoșani (44 de localități, pe granița cu Ucraina și Republica Moldova), Iași (42 de localități, pe granița cu Republica Moldova), Timiș (39 de localități, pe granița cu Serbia și Ungaria) și Bihor (33 de localități, pe granița cu Ungaria).

Roamingul involuntar în localitățile de graniță de pe teritoriul României poate apărea numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a rețelei, caz în care echipamentul se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localități aflate la graniță, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la rețeaua unui operator din țara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Utilizatorii pot evita costurile suplimentare nedorite dacă selectează manual rețeaua operatorului, solicită operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere, respectiv verifică rețeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor