Seniorii Timisoarei cer crearea de centre de ingrijire pentru bolnavii in faza terminala

De Adrian Panduru
Seniorii Timisoarei cer crearea de centre de ingrijire pentru bolnavii in faza terminala
S-a lansat ideea ca la Timișoara, ori în județul Timiș, să se creeze centre de îngrijire a bolnavilor în stare terminală. Propunerea vine de la Asociația Județeană pentru Protecția Pacienților (AJPP) Timiș și este susținută de Asociația Seniorilor din Municipiul (ASM) Timișoara.

Ideea este ca aceste centre să fie create de către autoritățile publice, cu fonduri de la guvern ori de la bugetul local sau județean. La Timișoara există două centre de acest fel, ale unor fundații și ong-uri, dar numărul locurilor de acolo este insuficient, fiind aproximativ 30 de paturi disponibile, în total. Conform președintelui ASM Timișoara, la Szeged, oraș aflat la 83 de kilometri de Timișoara, există 66 de astfel de centre.

Aurica Chisăliță, președinte AJPP Timiș, lansează propunerea ca autoritățile, fie ele locale sau județene, să se implice în crearea acestor centre – locuri unde bolnavii aflați în fază terminală sunt îngrijiți, li se administrează medicamente și îngrijire specializată. Deocamdată ideea este la stadiul de propunere, dar reprezentanții AJPP Timiș, în colaborare cu Asociația Seniorilor din Municipiul Timișoara vor să se adreseze forurilor județene și locale pentru o pune în aplicare.

„Vrem să ne adresăm forurilor județene sau locale pentru crearea unor instituții de îngrijire a bolnavilor în fază terminală, pentru că legea pacientului prevede că avem dreptul să murim în demnitate. Să spunem instituțiilor județene să aloce bani”, spune Aurica Chisăliță.

Liderul Asociației Pacienților din Timiș a văzut astfel de centre în Anglia.

„Acolo, toată lumea este îngrijită, primește medicația necesară până la sfârșitul vieții. Acolo beneficiază de masă, cazare, medicație”, spune Aurica Chisăliță.

Seniorii sunt de părere că sunt necesare astfel de centre la nivelul urbei de pe Bega.

„E necesar la un oraș de talia Timișoarei. La nivel de Szeged sunt 66 de centre pentru vârstnicii care sunt în faza terminală, lucru care l-am discutat cu colegii noștri parteneri din Szeged, ne-am sfătuit ce soluții aplică ei și ce soluții să aplicăm și noi. Eu am ridicat această problemă la nivelul consiliului local și am primit răspuns că aceste măsuri se iau la nivel național”, spune Vlad Nicolae, președintele Asociației Seniorilor din Municipiul Timișoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor