Senatul a respins interzicerea fracturarii hidraulice in Romania

De T. Ex.
Senatul a respins interzicerea fracturarii hidraulice in Romania
Senatorii români par să fie de acord cu utilizarea fracturării hidraulice. Asta pentru că, parlamentarii din Senat au respins, miercuri, o iniţiativă legislativă care interzice folosirea farcturării în exploatările hidrocarburilor gazoase sau lichide din România.

Potrivit textului acestei iniţiative, fapta de a utiliza fracturarea sau fisurarea hidraulică ar urma să constituie infracţiune şi să fie pedepsită cu închisoare de la trei la cinci ani sau amendă de la 1.000.000 la 2.000.000 de lei pentru persoanele juridice sau de la 25.000 la 50.000 de lei pentru persoane fizice.

Iniţiatorul proiectului legislativ este deputatul PPDD, Tudor Ciuhodaru. În expunerea de motive, acesta descrie fracturarea ca pe „o tehnică extrem de controversată utilizată pentru valorificarea zăcămintelor de hidrocarburi (gazoase sau lichide) aflate în şisturi (roci laminate) din zona continentală sau maritimă constând în injectarea cu mare presiune a unei importante cantităţi de apă amestecată cu nisip şi compuşi chimici în scopul fragmentării rocilor pentru a elibera gazul natural existent în acestea”.

„Multiplele controverse se referă la efectele asupra mediului, fiind invocate consumul uriaş de apă, 35.000 de metri cubi doar pentru iniţiere, poluarea apei freatice şi a aerului, distrugerea unei uriaşe zone de teren, a florei şi faunei, scoaterea unor importante suprafeţe din circuitul agricol sau producerea de cutremure şi alunecări de teren, tratarea dificilă a apelor reziduale, precum şi efectele nocive asupra sănătăţii întrucât fluidul utilizat conţine 750 de substanţe chimice din care cel puţin 38 sunt substanţe extrem de toxice şi opt cancerigene”, mai susţine deputatul.

Cu toate acestea, senatorii nu au aprobat iniţiativa. Proiectul a primit 87 de voturi „împotrivă”, opt voturi „pentru” şi 10 abţineri. Senatul a votat în calitate de primă Cameră sesizată.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor