Se intorc muncitorii in Parcul Central. Robu: Vrem sa-l inauguram inainte de venirea iernii, dar avem termen pana la anul

De Roxana Deaconescu
14Comentarii
Se intorc muncitorii in Parcul Central. Robu: Vrem sa-l inauguram inainte de venirea iernii, dar avem termen pana la anul
© Tion: Se intorc muncitorii in Parcul Central
Odată cu închiderea șantierului din Parcul Alpinet, muncitorii firmei Lovrintim se întorc în Parcul Central. Mai sunt multe de făcut pentru transformarea acestuia în grădină vieneză, dar primarul Nicolae Robu spune că vrea să-l inaugureze înainte de începerea iernii.

Șantierul de la Parcul Central a început încă din vara anului trecut. S-a împlinit așadar un an de muncă sau, mai bine zis, de stagnare. S-a lucrat cât s-a lucrat până la furtuna din 17 septembrie, iar apoi totul a fost lăsat baltă. Cei responsabili au spus că au avut foarte mult de tras cu arborii doborâți de vijelia puternică din toamna lui 2017 și că ar trebui să se revină în primăvară pe șantier. În ultimele luni muncitorii nu prea și-au făcut apariția prin Parcul Central. S-a lucrat, în schimb, în Alpinet, lucrările în cele două parcuri fiind realizate de aceeași firmă: Lovrintim, care a realizat și reabilitarea Parcului Pădurice.

Lucrările în Alpinet au fost finalizate, parcul fiind inaugurat chiar zilele trecute de primarul Nicolae Robu, așa că a venit momentul să se intervină în Parcul Central.

Atât primarul, cât și reprezentantul firmei contractate dau asigurări că muncitorii intră în forță în Parcul Central, unde abia au reușit să amenajeze cam 80% din alei. Robu spune că vrea să inaugureze lucrările înainte de iarnă, deși susține că oficial s-ar putea lucra până anul viitor.

„În Parcul Central lucrează tot firma Lovrintim și are termen contractual să finalizeze lucrările, prin urmare va trebui să inaugurăm și acest parc în acest an. Ar putea să amâne până în primăvară, conform contractului, dar firma a dovedit că poate atunci când vrea și sper să dovedească și la Parcul Central o mobilizare exemplară de forțe, să putem inaugura parcul înainte de venirea iernii. Asta îmi doresc, dar după contract e posibil să se meargă până în primăvară. Nu se depășesc termenele contractuale, pentru că se aplică sancțiuni foarte aspre. Sunt întrerupte lucrările din diverse motive, conform prevederilor legale. Iarna nu se poate lucra…”, a explicat primarul Timișoarei.

În timpul șantierului, în Parcul Central sau Parcul Anton Scudier s-au găsit și vestigii, fragmente de vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om și chirpici de locuințe. Au fost probleme și cu dirigintele de șantier, iar municipalitatea abia prin mai a reușit să încheie un nou contract, cu un alt specialist.

Ce presupune transformarea Parcului Central „Anton Scudier”

Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei.

Conform proiectului, printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foișorul muzical va fi sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.

În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.

„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.

Mese de șah pentru nevăzători

Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu Șt. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Lucrările, estimate la 11,6 milioane de lei fără TVA, se vor face cu 6,5 milioane de lei fără TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro cu tot cu TVA.

Articole pe aceeași temă:

În câteva zile se împlinește un an de când se lucrează, oficial, în Parcul Central. Practic, mai mult s-a stat decât s-a lucrat, pentru că după furtuna din toamna anului trecut muncitorii au părăsit șantierul. Ar fi trebuit să revină în forță odată cu primăvara, dar nu au putut fi văzuți foarte mulț...
Cu drona deasupra capului și cu doi consilieri personali după el, primarul Nicolae Robu a purces, marți, la o plimbare prin Parcul Alpinet, considerat acum un parc „pur și simplu superb”, cu o „iarbă impecabilă”, cum nu s-a mai văzut în România. Edilul-șef le-a redat parcul timișorenilor, după o mod...14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor