Se cere demisia Mitropolitului Banatului dupa rezultatul de la referendum

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
66Comentarii
Se cere demisia Mitropolitului Banatului dupa rezultatul de la referendum
© Tion: Se cere demisia Mitropolitului Banatului dupa rezultatul de la referendum
Reprezentanții Inițiativei Timișoara au făcut publică o scrisoare deschisă a profesorului Bazil Popovici (Vasile Popovici), către Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan. În depeșa făcută publică duminică, 7 octombrie, profesorul Popovici îi cere Mitropolitului Banatului demisia, după rezultatele referendumului.

Bazil Popovici îi transmite Mitropolitului Banatului, ÎPS Ioan, că invalidarea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecție profundă și că e momentul ca înaltul ierarh să se reîntoarcă la operele sociale.

„Părinte,

Ați fost între inițiatorii acestui referendum, deși rolul dvs ca ierarh nu e nici câtuși de puțin să inițiați legi. Căderea referendumului ar trebui să fie un moment de reflecție profundă – pentru dvs ca și pentru acei preoți care s-au implicat în politică și-n treburi lumești, de aici și din toată țara.

Mesajul pe care l-au transmis cetățenii români ieri și azi e clar ca lumina zilei pentru ierarhii bisericii noastre ortodoxe: e momentul renunțării la lux, la iubirea de arginți, la legătura veche cu un partid anume și cu toate partidele. E de multă vreme momentul să uitați de milioanele de la buget. E momentul, Părinte, să redescoperiți creștinismul, care înseamnă iubire necondiționată pentru aproapele și mai ales pentru aproapele în nevoie. E momentul, Părinte, să vă reîntoarceți la operele sociale, cu modestie și dedicație curata. E momentul, Părinte, o tot repet, să vă lepădați ca de Necuratul de tentația politică.

La ora bilanțului nu numai liderii politici trebuie să-și prezinte demisiile, ci și preoții implicați în această făcătură. Dvs cel dintâi. Să vă luați haina călugăriei și să vă retrageți în meditație și penitență lungă.

Mai ales pentru dvs sună acest îndemn, Părinte, ca Mitropolit al Banatului, naționalist într-o regiune multiculturală, închistat într-o societate locală deschisă la minte, anti-ecumenic într-o Timișoară ecumenică. Să faceți bine, ca inițiator al demersului, să vă puneți întrebarea grea, grea de tot, de unde returnați la vistieria statului cele 35 de milioane de euro, cât ne-a costat fantezia dvs de aventurier în lumea legilor lumești”, scrie Bazil Popovici în scrisoarea deschisă adresată Mitropolitului.

Vasile Popovici îi cere mitropolitului să se retragă la mănăstire.

Și nu uitați : e momentul, Părinte, să vă retrageți la mănăstire, spre iertarea păcatelor și îndreptarea minții ! Ieri și azi vi s-a transmis un semn de la oameni, care nu poate fi decât un semn de sus. Ascultați-l cu mare atenție! Dumnezeu să vă lumineze întru luarea celei mai bune decizii. Bine ar fi s-o luați chiar mâine. Nu e scăpare!”, scrie Vasile Popovici, „ortodox cu credință mare și îngrijorare pentru soarta bisericii noastre ortodoxe încăpute pe mâini nevrednice”.

Vasile Popovici este un fost deputat român în legislatura 1992-1996, ales în județul Timiș pe listele partidului PL’93/PAC. Vasile Popovici a fost ambasador al României în Portugalia (2006 – 2011) și în Regatul Maroc (2011 – 2016). Este, totodată, scriitor, critic literar și profesor universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, fiind titularul cursurilor de literatură franceză modernă (nivel licență) și susținând cursuri generale și de specialitate pentru programele masterale din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie.

Redactorii Tion.ro au cerut un punct de vedere reprezentanților Mitropoliei Banatului referitor la această scrisoare, care va fi publicat imediat ce acesta ne va fi transmis, dacă reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoara vor emite un astfel de punct de vedere referitor la acest subiect.

Articole pe aceeași temă:

În Timiș, după numărarea voturilor de la cele 597 de secții, Biroul Electoral Județean a emis rezultatele finale ale consultării publice în ceea ce privește redefinirea căsătoriei. Deși referendumul a fost invalidat din cauza prezenței care nu a atins pragul de 30 la sută, în Timiș peste 90 la sută ...

A început numărătoarea voturilor. La Biroul Electoral Județean (BEJ) de la Palatul Administrativ (sediu al Instituției Prefectului și al Consiliului Județean Timiș) au început să sosească președinții secțiilor de votare cu sacii cu voturi, imediat după ora 21. Holurile Palatului Administrativ au ...

Timișenii cu drept de vot nu s-au înghesuit sâmbătă dimineață la secțiile de votare, județul Timiș fiind totuși peste media națională în ceea ce privește prezența la vot. La ora 10, în Timiș votaseră peste 6.000 de persoane. După primele trei ore de la demararea votului în cadrul referendumului d...

A început referendumul! Toate secțiile din județul Timiș s-au deschis la ora 7. Peste 600.000 de locuitori ai celui mai vestic județ al țării pot vota la acest referendum pentru redefinirea căsătoriei. În județul Timiș sunt 597 de secții de votare și 624.243 de cetățeni cu drept de vot. Față de p...

În weekend, cetățenii României vor fi consultați, prin intermediul unui referendum, referitor la modificarea Constituției în ceea ce privește redefinirea căsătoriei. În actuala formă, textul din Constituție prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, iar scopul refer...66Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor