Sărbătoarea Unirii la Alba Iulia

Sărbătoarea Unirii la Alba Iulia
ALBA IULIA – 1 Decembrie 2006, o zi la fel de frumoasă ca sufletul românului. Cu toate că în prima parte a zilei cerul de pe Alba Iulia încă îşi mai numara norii, românul a ieşit dis de dimineaţă în piaţa Tricolorului pentru a sărbători Marea Unire.   Ziua Unirii Alba Iulia 1.12.2006 II Ziua Unirii Alba Iulia 1.12.2006 III Ziua Unirii Alba Iulia 1.12.2006 IV Ziua Unirii Alba Iulia 1.12.2006 V Ziua Unirii Alba Iulia 1.12.2006 VI

1 Decembrie 2006, o zi la fel de frumoasă ca sufletul românului. Cu toate că în prima parte a zilei cerul de pe Alba Iulia încă îşi mai numara norii, românul a ieşit dis de dimineaţă în piaţa Tricolorului pentru a sărbători Marea Unire, pentru a trăi fiecare una şi aceeaşi emoţie, pentru a lăsa grijile zilei de mâine, cinstind prin simpla prezenţă ziua lui şi a ţării în care trăieşte.

Cu mic cu mare, din toate colţurile ţării, ca la o strigare venită an de an de la stramoşii noştri, românii au petrecut ieri, reuşind prin veselia şi buna dispoziţie “să scrie” şi acesta zi in paginile istoriei, aducând în fiecare an lumină printre umbrele trecutului nostru zbuciumat.

Astfel reuşim, ca an de an, fiind alaturi unul de celalalt, să facem să bată inima ţării, Alba Iulia, la fel de tare ca a înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru România şi din a căror inimi şi suflete s-au scurs lacrimi de sânge.

“Sunt fericită că am reuşit să fiu şi în acest an aici, printre cei care sărbătoresc Ziua României. Sunt din Oarda de Jos, judeţul Alba, şi de şase ani vin aici, pentru a arăta ţării şi întregii lumi că portul popular şi obiceiurile noastre nu vor dispărea niciodată şi oriunde va merge, românul va lua cu el şi datinile lui străbune”, a spus Alina, de 20 de ani.

“E prima dată când vin aici şi imi pare foarte bine că am ajuns să sărbătoresc Marea Unire şi la Alba Iulia. E un sentiment înălţător, un sentiment de împlinire sufletească şi simt că sunt român şi nu imi este ruşine, ci dimpotrivă mă mândresc cu asta” a spus Iustin, un tânăr din Cluj.

“Am venit cu tata şi vărul meu ca sa văd cum este. Nu am mai fost până acum şi nu credeam că este aşa de frumos. Sunt bucuros şi o să mai vin şi anul viitor”, a spus Bogdan, de 12 ani, din Aiud, judeţul Alba.

Repere istorice
La 18 Noiembrie -1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, Banat (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş).

Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (9 aprilie 1918) şi Bucovina (15 – 28 noiembrie 1918).

Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma primului război mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa. Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege Nr. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I. Ea s-a votat de Adunarea Deputaţilor în şedinţa de la 29 decembrie 1919, în unanimitate, prin aclamaţiuni.

Cu bicicleta la Alba
Un bătrân de 70 de ani din Târgu Jiu a venit la Alba Iulia cu bicicleta pentru a participa la sărbătoarea zilei de 1 Decembrie.

Îmbrăcat într-un costum de culoare roşie şi cu steagurile României şi Uniunii Europene prinse la bicicletă, Gheorghe Adam spune că pentru el sărbătoarea de 1 Decembrie începe cu câteva zile înainte, când se pregăteşte să vină la Alba Iulia.

„Până la Alba Iulia fac două zile cu bicicleta. Este greu să treci munţii pentru că este frig şi ceaţă”, spune bătrânul de 70 ani. El afirmă că va veni la Alba Iulia în fiecare an, chiar dacă acum vârsta îi face drumul mult mai greoi.

Avea 11 ani la Unire
Ioan Petric avea 11 ani când a avut loc, la Alba, Unirea Transilvaniei cu Ţara.

Născut la 24 martie 1907, Ioan Petric, din Chişcădaga, a trăit evenimentele de la Alba Iulia, când Transilvania s-a unit cu România. Îşi aminteşte de întâmplările de atunci de parcă ar fi avut loc cu doi-trei ani în urmă.

„Ca şi copil am fost obligat să fac şcoala în limba maghiară, cea care se vorbea pe la noi, prin Ardeal. Totul s-a schimbat după Unire şi următoarele două clase pe care le-am mai făcut au fost în limba română. Însă ştiu şi acum foarte bine să vorbesc maghiara. Ştiu că atunci tot satul se bucura, oamenii se strângeau la porţi şi vorbeau româneşte şi puteau să pună panglici tricolore pe la porţi. Nu-ţi venea să crezi că poţi vorbi limba ta maternă”, susţine Ioan Petric.

Cea mai mare bucurie a copiilor de atunci era că, în jocurile lor, puteau să vorbească limba pe care o vorbeau şi acasă.

„Noi am fost în robie peste 100 de ani. Ni se spunea „români impuţiţi” şi de acum am scăpat de cuvintele astea! Ştiu că s-a făcut în sat mare petrecere, cu cântec. Toţi oamenii s-au îmbrăcat în costume naţionale pe care le ţineau până atunci la păstrare. Am considerat că de la 1 Decembrie am ieşit de sub stăpânirea păgânilor, pentru că noi aşa le spuneam. Din comuna noastră sunt singurul care mai trăiesc să îmi amintesc cum a fost atunci”, mai spune Moş Petric.

Ioan Petric a prins două războaie mondiale, iar în al doilea a fost decorat cu Ordinul „Virtutea militară”.


Sărbătoarea Naţională de la Alba Iulia s-a desfăşurat, în premieră, fără discursuri politice.

ASărbătoarea Naţională de la Alba Iulia a prilejuit mai multe premiere, de la faptul că în gara oraşului a sosit prima garnitură a unui tren de înaltă clasă, până la decizia autorităţilor de a nu politiza Ziua de 1 Decembrie. Poate din acest motiv prezenţa oamenilor politici a fost mai slabă decât în alţi ani, la manifestări luând parte preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PD, Emil Boc, parlamentari.

Omul cu pâinea
Un sătean din localitatea Oarda aduce de 16 ani pâinea şi sarea cu care sunt întâmpinate soliile din ţară la Sala Unirii din Alba Iulia. Pâinea este făcută din grâu de anul acesta de soţia sa, Agripina, iar sarea este adusă tocmai de la Ocna Mureş.

„Avem un ritual special atunci când facem pâinea pentru 1 Decembrie. Soţia mea se spală, se îmbracă în straie curate şi apoi cerne făina, frământă apoi aluatul doar cu drojdie, făină şi apă, după care pâinea se pune la cuptorul cu cărbuni, aşa cum au făcut părinţii şi moşii noştri”, a spus Pavel Popa. La cei 69 de ani pe care îi are, Pavel Popa afirmă că 1 Decembrie reprezintă pentru el cel mai important eveniment din an.

Sarmale.
Zece mii de sarmale, o tonă de vin şi 500 de kilograme de costiţă de porc au fost oferite gratuit participanţilor la Sărbătoarea Naţională de la Alba Iulia.

Mihai Stan

Ina Jurcone

Ioan-Cosmin Hughiur0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor