S-a votat: pavarea Pietei Unirii continua cu piatra scoasa de pe alte strazi, unde incepe asfaltarea

De Alina Strugariu
Reactualizat la:
15Comentarii
S-a votat: pavarea Pietei Unirii continua cu piatra scoasa de pe alte strazi, unde incepe asfaltarea
© TION: S-a votat: pavarea Pietei Unirii continua cu piatra scoasa de pe alte strazi, unde incepe asfaltarea
Aleşii locali au fost de acord, pe un număr de 14 străzi din Timişoara va fi scoasă piatra cubică existentă, aceste străzi vor fi asfaltate, iar vechea piatră va fi folosită pentru a pava în continuare Piaţa Unirii. Dacă unii aleşi consideră că străzile respective ar trebui refăcute, dar pavate tot cu piatră, primarul Nicolae Robu apreciază că oricum nu se potrivea piatra acolo pentru că pe acele străzi sunt case… cam ca la sat, fără mare valoare din punct de vedere arhitectural. Citează, din nou, „specialiştii”.

Consiliul Local Timişoara a aprobat, marţi, studiul de fezabilitate pentru modernizarea străzilor pavate cu piatră cubică: Argeş, Dr. Ioan Mureşan, Ludwig van Beethoven, Mitropolit Varlaam, Putna, Remus, Sfânta Rozalia, Sorin Titel, Topliţa, Virgil Madgearu, Bela Bartok, Filaret Barbu, Arcidava (în jurul Parcului Arcidava, până la străzile Mureş şi Ulpia Traiana) şi Romulus, integral sau parţial.

Oficialii primăriei au explicat că cele 14 străzi pe care le-au propus spre modernizare – o investiţie estimată la 3,3 milioane de euro – sunt într-o stare proastă, cu gropi şi denivelări, şi, în plus, piatra de pe aceste străzi s-ar potrivi în Piaţa Unirii. Pavarea continuă în această piaţă cuprinsă în proiectul de reabilitare a centrului istoric implementat pe bani europeni, iar reprezentanţii municipalităţii spun că mai este nevoie de piatră acolo. Se face referire la o suprafaţă de 4.500 mp.

Autorităţile locale susţin că aşa a fost prevăzut, că ei să livreze piatra pentru Piaţa Unirii firmei care execută lucrările – aceasta a fost una dintre curiozităţile aleşilor locali, care s-au întrebat cum de pune la dispoziţie primăria materialele necesare şi cum de s-a constatat acum, când în 3 luni ar trebui să se încheie proiectul, că nu ajunge piatra. Iniţial era vorba că va fi folosită cea care era înainte acolo.

„În Piaţa Unirii se foloseşte piatra iniţială, mai puţin cea care era degradată, ultraciobită şi se consideră că nu poate fi folosită… Dar aranjamentul actual este diferit faţă de cel iniţial, se pleacă de la piatră de 18 cm şi aceasta se ciopleşte (…) Sunt pietre mari datorită acestor dimensiuni variabile, plus strada Vasile Alecsandri, care înainte era cu carosabil şi trotuar, acum este cu pavaj, mai puţin o porţiune unde sunt descoperiri arheologice. Când s-a făcut proiectul s-a avut în vedere că în Timişoara există o sursă de piatră cubică pe diverse străzi, nu e nimeni nebun să facă ilegalităţi (…) Nu mai ştiu cum este în contract, cred că este precizat că se asigură toată piatra pentru Piaţa Unirii”, a încercat să-i lămurească pe consilieri Robu.

„Nu se plăteşte de două ori piatra, noi le punem la dispoziţie piatra şi numai manopera o încasează, ei montează şi noi dăm piatra”, a intervenit o funcţionară implicată în proiect.
Robu afirmă că s-a luat în calcul, încă de la început, că piatra din Piaţa Unirii nu va fi suficientă pentru repavare.

„S-a ştiut că nu este piatră destulă – proiectul este întocmit în admistraţia precedentă -, că există piatră depozitată la RATT şi că pe mai multe străzi din Timişoara, în unele locuri chiar acoperite de asfalt, există piatră cubică istorică mai mult sau mai puţin asemnătoare cu cea din Unirii. S-a dus toată piatra de la RATT care era ca şi colorit şi dimensiune compatibilă cu cea din Piaţa Unirii. S-au făcut explorări pe câteva străzi, străzi deteriorate, şi specialiştii au considerat că dintre străzile care oricum necesită intervenţii, că sunt într-o stare foarte proastă, cele nominalizate au piatra potrivită”, a mai afirmat primarul.

Pro sau contra pavării cu piatră a străzilor?

Consilierul Flavius Boncea nu este de acord cu planul primăriei. El crede că cele 14 străzi ar trebui să fie refăcute tot cu piatră cubică, şi nu asfaltate, pentru că piatra face parte din farmecul acelor zone, care sunt zone de case până la urmă, unde nu există o circulaţie intensă.

Robu apreciază însă că în zonele respective sunt case obişnuite, cităm, „cam ca la sat, ici-colo mai există câte o clădire foarte frumoasă”, imobile fără valoare de patrimoniu, deci nu se justifică să rămână piatra acolo. Edilul crede că acele străzi au fost pavate cu piatră cubică pentru că asta a fost „la îndemână” la vremea când s-au făcut lucrările… În sprijinul afirmaţiilor sale aduce părerea „specialiştilor”.

Cele 14 străzi ar trebui să fie modernizate în 9 luni, o planificare foarte optimistă în opinia unora dintre aleşi. Oficialii primăriei dau însă asigurări că pentru a putea continua pavarea în Piaţa Unirii se va scoate piatră de pe alte străzi cât de curând.
„Este un termen realist după părerea mea, pentru că acesta este ritmul pe care îl impun eu. Sunt străzi foarte scurte, sunt străzi mici. Să nu se înţeleagă că după 9 luni se dă piatra pentru Piaţa Unirii. Aia se dă urgent, acum”, a conchis Robu.

Oricum, pentru a începe modernizarea pe acele străzi trebuie parcurse şi etapele următoare – elaborarea proiectului şi organizarea licitaţiei pentru execuţie. Acum există doar un SF.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor