S-a stabilit Ziua Judetului Timis: data cand a fost instaurata administratia romaneasca

De Adrian Panduru
4Comentarii
S-a stabilit Ziua Judetului Timis: data cand a fost instaurata administratia romaneasca
© S-a stabilit Ziua Judetului Timis (foto: arhiva)
S-a stabilit Ziua Județului Timiș, după multe discuții și date istorice. Până la urmă, consilierii județeni au decis ca data de 28 iulie să fie Ziua Timișului, asta după ce au fost vehiculate mai multe opțiuni.

S-a vorbit în plenul CJ Timiș, desfășurat joi despre mai multe date. Una este cea propusă prin proiectul de hotărâre – 28 iulie, când a fost instaurată administrația românească în județul Timiș-Torontal, dată care a și fost aprobată de consilieri cu 26 de voturi „pentru”.

A doua opțiune a fost propusă de consilierul județean Traian Stancu, care a sugerat ca ziua de 17 august (ori 29 august, depinde de calendar, Iulian sau Gregorian) să fie propusă ca zi a județului Timiș, fiind ziua de naștere a lui Traian Vuia. Această propunere nu a avut trecere la consilieri.

Cea de-a treia opțiune a venit de la profesorul Victor Neumann, directorul Muzeului Banatului. Acesta a propus ca ziua de 3 august să fie atât Ziua Timișoarei, cât și zi a județului Timiș, cele două evenimente fiind foarte apropiate.

„O singură dată cred că e suficientă și atunci 3 august să fie și pentru județ și pentru Timișoara. În trecut, regiunea se numea Banatul Timișoarei, era vorba de întreaga regiune, pentru că Timișoara a fost reședință a întregii regiuni, chiar a regiuni istorice Banat, care se întinde o parte și în Serbia și o parte în Ungaria”, a spus Neumann.

Nici această propunere nu a trecut și a rămas data inițială propusă prin proiectul de hotărâre, cea de 28 iulie – ziua când a fost instaurată administrația românească, în județul Timiș-Torontal, fiind numit ca prefect Aurel Cosma.

Pe 3 august s-a făcut intrarea festivă a armatei române în Timișoara și s-a organizat o manifestație a unirii, în piața cu același nume din ziua de azi. 28 iulie este ziua când a fost instaurat prefectul, de către Valeriu Braniște, în calitate de șef de resort al consiliului dirigent, un organism care pe o perioadă limitată a condus Transilvania și inclusiv Banatul. Propunerea ca Ziua Județului Timiș să fie în 28 iulie a trecut cu 26 de voturi „pentru” și cu șase abțineri.

Administraţia românească în judeţul Timiş a fost instaurată pe data de 28 iulie 1919, după plecarea armatei de ocupaţie şi înainte de intrarea armatei române. Practic, în 28 iulie 1919, dr. Aurel Cosma a fost instalat în funcţia de prefect, preluând administraţia în numele statului român în judeţul Timiş, Timişoara şi în zona din fostul comitat Torontal, care a revenit României prin hotărârile Conferinţei de Pace de la Paris.

Ziua județului a fost aprobată într-un moment în care se discută de regionalizare, deci, implicit, desființarea județului Timiș.

Articole pe aceeași temă:

Timisul va avea o zi a sa. Se proclama Ziua Judetului!4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor