S-a amanat falimentul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara. O gura de oxigen de la CJAS pentru… doua luni

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
4Comentarii
S-a amanat falimentul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara. O gura de oxigen de la CJAS pentru… doua luni
© TION: S-a amanat falimentul Spitalului de Boli Infectioase din Timisoara
Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara s-au întâlnit joi dimineața cu conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, după ce au declarat că vor întrerupe activitatea medicală și vor asigura doar urgențele din cauza lipsei banilor. Acum au primit o gură de oxigen, prin mutarea unor sume de bani de pe o lună pe alta. O gură de oxigen care ar putea ca în luna iunie să ducă la o… asfixiere totală.

Principala nemulțumire a reprezentanților spitalului este faptul că nu li se plătesc de către CJAS Timiș toate cazurile tratate în ceea ce privește pacienții cronici. Li se decontează doar o parte din ele, spun aceștia, ceea ce face ca de la o lună la alta spitalul să înregistreze datorii la utilități și restanțe la salarii. Conducerea spitalului a declarat că va sista activitatea medicală și va asigura doar urgențele, deoarece nu mai ajung banii de salarii și de utilități. În urma unei întâlniri care a avut loc joi dimineața, s-a hotărât mutarea sumei aferentă lunii iunie din contractul cu CJAS, pe lunile aprilie și mai, ceea ce înseamnă că luna iunie rămâne aproape descoperită. Concret, CJAS Timiș deconta spitalului pentru cazurile cronice 1.460.000 de lei pe lună, bani care nu ajungeau și se acumulau datorii. Prin urmare, pe luna aprilie și mai spitalul va primi aproximativ 1.860.000 de lei lunar. Astfel pe bugetul lunii iunie va rămâne doar suma de 660.000 de lei, care este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile spitalului, explică conducerea acestuia.

„Au fost de acord să mutăm din luna iunie, din ultima lună a trimestrului, cazurile contractate pentru lunile aprilie și mai. Adică să suplimenteze cazurile contractate pentru aprilie și mai la valoarea reală, rămânând ca iunie să fie descoperită, vor mai ajunge pe undeva pe la 90-100 de cazuri, iar până atunci să ne întâlnim la nivel național cu Comisia de Mediere ca să vedem ce facem cu cazurile din urmă validate și nedecontate și să vedem ce facem cu luna iunie, care rămâne descoperită. Ei susțin că din punct de vedere legal nu pot valida cazuri contractate peste valoarea de contract, dar noi nu putem nici să refuzăm pacienții, nici să-i trimitem acasă – sunt un pericol biologic pentru populația sănătoasă, și riscăm să se complice situația bolnavului, nu știi când apare o complicație. Activitatea spitalului se va desfășura normal când voi avea fizic în mână acel contract și îl vom semna ca și comitet director, atunci pot să zic că putem lucra în condiții civilizate, că actul medical se va desfășura în totalitatea lui. Asta înseamnă că vom putea da salariile pentru luna aprilie și mai, iunie nu. Tot ce s-a făcut acum a fost o amânare pentru luna iunie a aceleiași probleme. Valoarea de contract rămâne aceeași. În iunie nu vom avea bani de salarii. Din banii aceștia putem scăpa de plăți restante pe o lună de zile, dar noi avem plăți restante pe ultimele 9 luni. Este o mică gură de oxigen, avem o valoare de contract reală – câți pacienți se validează atâția se plătesc, dar este doar pentru două luni. Promisiunea era în loc de 460.000 de lei cât ar fi fost contractul pe o lună va ajunge la o valoare în jur de 600.000 lei. Așteptăm să ne parvină actul în jurul prânzului. Luna iunie rămâne descoperită”, spune Voichița Lăzureanu, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara.

Spitalul din Timișoara are peste 3 milioane de lei datorii, aici fiind calculate și cele pe anul 2015.

Articole pe aceeași temă:

Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara opreste activitatea medicala, din cauza datoriilor.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor