Romanii si sarbii negociaza din nou textul acordului in managementul apelor din zona Banatului

De Marcel Hoster
Romanii si sarbii negociaza din nou textul acordului in managementul apelor din zona Banatului
© foto: arhiva
Românii și sârbii nu au reușit încă să se înțeleagă asupra articolelor unui acord care va rezolva problema managementului apelor din zona de graniță, inclusiv a Banatului, dintre cele două țări. Săptămâna viitoare va avea loc cea de-a cincea rundă de negociere pentru semnarea unui nou acord, care îl va înlocui pe cel care era valabil din 1955.

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) se va afla în conducerea delegației care va participa la Vârșet, Serbia, la cea de-a cincea rundă de negociere a textului noului Acord între Guvernul României și Guvernul Republicii Serbia, privind cooperarea în domeniul gospodăririi durabile a apelor transfrontaliere. Documentul stabilește obligațiile părților în domenii precum: urmărirea calității apelor de frontieră, schimbul de informații meteorologice, hidrologice și avertizări cu privire la fenomenele periculoase extreme, poluări accidentale, apărarea împotriva inundațiilor, aprecierea tehnică a proiectelor pentru realizarea lucrărilor comune sau de interes comun, precum și urmărirea funcționalității lucrărilor hidrotehnice.

„Sperăm că această nouă rundă de negocieri, în care articolele textului noului acord vor corespunde cu schimbările legislative aduse în ultimii ani în domeniul gospodăririi apelor, va duce la un draft agreat de ambele părți, în vederea definitivării acestuia”, a declarat directorul ABA Banat, Titu Bojin.

A patra rundă de negociere a textului noului Acord s-a încheiat în mai mai 2017, la Timișoara, și nu a adus concret decât promisiunea asupra continuării negocierilor la proiectul noului Acord într-o altă sesiune. Acordul în vigoare între cele două state, a fost semnat în 7 aprilie 1955, la București, și este încă documentul oficial care reglementează colaborarea bilaterală în domeniul gospodăririi apelor de frontieră sau întretăiate de frontiera celor două state.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !