Robu: Sunt probleme mari la Colterm, are datorii de 27 de milioane de lei catre Petrom Gaz

De B.A.M
11Comentarii
Robu: Sunt probleme mari la Colterm, are datorii de 27 de milioane de lei catre Petrom Gaz
Primarul Nicolae Robu a afirmat, marţi, că există probleme mari la compania de termoficare din Timişoara, Colterm, care are datorii de circa 27 de milioane de lei către Petrom Gaz. Pentru a evita situaţia de acum doi ani, când furnizorul de gaz a ameninţat că va întrerupe alimentarea, în plină iarnă, ceea ce ar fi însemnat ca zeci de mii de familii din Timişoara să rămână în frig, primarul a precizat că s-a negociat trecerea la un alt furnizor de gaz, cu condiţia achitării integrale a datoriei.

Robu a declarat că, în urmă cu două zile, reprezentanţii municipalităţii au negociat cu oficialii Petrom Gaz trecerea Colterm la un alt furnizor de gaz – E.On Gaz, condiţia fiind plata eşalonată a datoriilor de circa 27 de milioane de lei acumulate până în prezent. Banii vor fi acordaţi din bugetul local, a mai spus primarul Timişoarei, deoarece Colterm nu are capacitatea financiară necesară.

„Sunt probleme mari la Colterm. (…) În momentul de faţă Colterm are datorii mari către furnizori şi, din fericire, s-a reuşit alatăieri (duminică – n.r.) o înţelegere cu Petrom Gaz pentru a se trece de la furnizorul Petrom Gaz la E.On Gaz în condiţii de preţ mult mai convenabile. Numai că, pentru a face această comutare, este necesar ca societatea Colterm să angajeze un termen de stingere a datoriilor către Petrom. Societatea singură nu are de unde să stingă aceste datorii şi va fi nevoie să alocăm noi fonduri de la bugetul local către Colterm, pentru că nu doresc să majorez gigacaloria. În total, este vorba de 27-28 de milioane de lei doar către Petrom. Bani care vor fi plătiţi eşalonat”, a spus Robu.

El a precizat că a fost pus în faţa a două opţiuni: ori se majora preţul căldurii şi apei calde în Timişoara, ori se plăteau aceste datorii din fonduri de la bugetul local. El a preferat ultima soluţie, deoarece aceasta nu presupune un impact direct asupra timişorenilor.
„Nu sunt decât două posibilităţi: ori plătim de la bugetul local, ori majorăm gigacaloria. Eu nu vreau să majorăm preţul la gigacaloriei, chiar dacă de foarte multă vreme preţul a rămas constant şi, în timp, componentele de cost au crescut. A fost o promisiune către cetăţeni că nu vom majora preţul la gigacaloriei şi, prin urmare, vom susţine compania Colterm, bineînţeles, în limitele a ceea ce ne permite legea”, a mai spus primarul Timişoarei.

Întrebat ce garanţii există că în această iarnă nu se va repeta evenimentul din urmă cu doi ani, când Timişoara risca să rămână fără căldură centralizată din cauza datoriilor către furnizorul de gaz, Robu a răspuns: „Garanţia este această trecere de la Petrom Gaz la E.On Gaz, pe de o parte, iar pe de altă parte garanţia este că avem înţelegeri economice cu furnizori de cărbune şi că vom folosi pe scară cât mai largă cărbunele, care este sensibil mai ieftin”.

Potrivit primarului Timişoarei, datoriile Colterm în acest moment, chiar după stingerea arieratelor, ajung la circa 130 de milioane de lei. Robu a mai spus că, deşi lucrurile la Colterm stau mai bine decât în timpul precedentei administraţii, conducerea acestei companii este sub monitorizare atentă.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor