Robu nu se grabeste sa-l suspende pe Cojocari dupa raportul ANI, dar cere si el controale!

De A.S.
8Comentarii
Robu nu se grabeste sa-l suspende pe Cojocari dupa raportul ANI, dar cere si el controale!
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că a aflat din presă despre faptul că secretarul Ioan Cojocari a fost declarat în conflict de interese de către ANI, din cauza actelor pe care le-a încheiat în trecut municipalitatea cu biroul notarial la care lucrează fiica acestuia, Paula Cojocari. Robu a declarat, luni, că n-a discutat despre aceste lucruri penale, potrivit ANI, cu secretarul, dar că va cere şi el un control în primărie, pentru a vedea dacă cele sesizate se confirmă. Până una-alta, Cojocari îşi vede de treabă.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a fost în conflict de interese de natură penală în perioada 2007-2011, în timpul fostei administraţii.

„Agenția Națională de Integritate a constatat existența conflictului de interese de natură penală, precum și posibila săvârşire a infracțiunii de folosire, în orice mod, de informații ce nu sunt destinate publicității, în cazul lui Cojocari Ioan, secretar al Primăriei Municipiului Timișoara, întrucât, în perioada 2007-2011, Primăria Municipiului Timișoara, prin Serviciul Juridic (serviciu subordonat direct secretarului), a încheiat un număr de 36 acte notariale cu Biroul Notarilor Publici „Cojocari Paula & Tomus Aurelia” (cabinet notarial în cadrul căruia fiica acestuia este notar). Pentru legalizarea actelor notariale, primăria a plătit suma de 274.029,7 de lei (aprox. 70.264 Euro), reprezentând plățile onorariilor și taxelor notariale”, au anunţat cei de la ANI.

Primarul Nicolae Robu spune că a aflat despre raportul ANI din presă, că nici n-a discutat despre asta cu secretarul şi că o decizie pe linie administrativă împotriva lui ar putea fi luată doar după ce va exista o pronunţare definitivă în acest caz. Mai mult, primarul a afirmat, luni, că nici nu ştie dacă intră în atribuţiile sale suspendarea lui Cojocari.

„Domnul Cojocari este la lucru, n-am discutat cu dânsul. În pasul următor, dânsul are dreptul legal de a contesta raportul ANI, urmează judecata pe diversele niveluri şi când se pronunţă o sentinţă definitivă şi irevocabilă, atunci se poate vorbi despre vinovăţie sau nevinovăţie. Deocamdată este un raport incriminator şi atât. Acum nu se pune în discuţie schimbarea lui din funcţie, nu există niciun suport legal pentru asta, aşa cum a declarat foarte corect şi domnul prefect. Dacă va fi trimis în judecată, atunci cred că pe perioada de judecată ar putea fi suspendat, cred, dar nu ştiu încă precis, asta am înţeles din declaraţia domnului prefect, pentru că nu primarul trebuie să facă lucrul acesta, cred că îl face prefectul. Dacă intră în atribuţiile primarului, atunci sigur va aplica primarul legea, nu e nicio problemă. Cel care are prerogative legale să ia o astfel de decizie o va face. Nu sunt în temă. Nu ştiu exact dacă este în atribuţiile mele…”, a declarat Robu.

Prefectul Eugen Dogariu a declarat însă, zilele trecute, că primarul este cel care poate lua o decizie în privinţa lui Cojocari, în momentul în care va exista o decizie definitivă şi irevocabilă, pentru că secretarii nu mai sunt numiţi în funcţie şi schimbaţi de către reprezentanţii Guvernului în teritoriu.

Oricum, edilul-şef spune că, de când a ajuns el în funcţie, municipalitatea a sistat colaborarea cu respectivul cabinet notarial.
„Nu mai colaborează (n.r. – primăria)… Una dintre primele dispoziţii generate de subsemnatul ca primar a fost şi una menită să împiedice conflictele de interese. Deci nu numai vizavi de notariate, vizavi de absolut orice colaborare care presupune bani, este interzis să se încheie contracte cu firme care aparţin sau în care au poziţii cheie persoane aflate în grade de rudenie, inclusiv afini, cu şefi din primărie”, a adăugat Robu.

Primarul a anunţat că în urma celor constatate de ANI se vor face verificări şi la primărie şi că va cere totuşi să se verifice dacă dispoziţia pe care a dat-o el a fost sau nu respectată.
„Nu s-a făcut control pe contractele cu notarii din nicio perioadă. Nu am putut controla chiar totul. Urmează să facem, am dat dispoziţii pentru perioada cât sunt eu primar, de interzicere a oricărei relaţii economice care ar fi însemnat conflict de interese şi evident că trebuie să facem şi un control să vedem dacă s-a respectat acea dispoziţie. Nu am putut să analizez sau să controlez tot ce s-a întâmplat în primărie, în toate segmentele sale, din 1990 încoace, m-am concentrat pe perioada de când sunt eu primar (…) Voi face un control acum, să văd dacă într-adevăr au fost relaţii de genul acesta, de pe poziţii de conflict de interese. Ar fi foarte grav, nu este permis să se întâmple aşa ceva”, a conchis Robu.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor