Robu: Nu mai pot continua colaborarea cu viceprimarul Traian Stoia

De A.S. si B.A.M.
Reactualizat la:
38Comentarii
Robu: Nu mai pot continua colaborarea cu viceprimarul Traian Stoia
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunţat, joi, că nu mai poate continua colaborarea cu viceprimarul PSD, Traian Stoia. Acesta le-a solicitat public reprezentanţilor PSD Timiș să îi retragă sprijinul politic lui Stoia şi să nominalizeze o altă persoană pentru funcţia de viceprimar al Timișoarei. Edilul-şef a invocat în principal faptul că viceprimarul Stoia nu îşi respectă atribuțiile şi îi sfidează dispoziţiile. „O fi Marius Cristescu şeful lui, dar la Bega Grup”, a afirmat Robu.

Primarul a declarat că a ajuns la concluzia că nu mai poate conlucra cu viceprimarul Traian Stoia după o perioadă lungă în care a fost „extrem de tolerant”. „Astăzi am hotărât că nu mai pot continua colaborarea cu domnul viceprimar Traian Stoia. Solicit PSD să-i ridice sprijinul politic şi să desemneze un alt candidat la funcţia de viceprimar al municipiului Timişoara. Eu am fost extrem de tolerant până acum şi am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a avea o echipă la conducerea Primăriei Timişoara. Eu i-am comunicat astăzi domnului Traian Stoia această concluzie la care am ajuns. Nu are nimic politic, nu împietează cu nimic asupra USL Timiş”, a anunțat, joi, Robu.

Nemulţumirile primarului au pornit de la campania desfăşurată de viceprimarul Stoia legată de clădirile istorice ale Timişoarei, edilul reclamând faptul că viceprimarul PSD intervine în sfera şcolilor şi spitalelor, domenii de care responsabil este viceprimarul liberal, Dan Diaconu.

„Am numit recent trei comisii care să se ocupe de clădirile de tip monument, respectiv de clădirile din zone protejate. Fiecare comisie este condusă de către persoana care răspunde de acel resort. Domnul Stoia nu are ce căuta la clădirile din zona şcolară, respectiv medicală, spre exemplu, sau culturală, care sunt în jurisdicţia viceprimarului Dan Diaconu. Domnul Sorin Drăgoi are în atribuţii clădiri care nu aparţin municipalităţii. Domnul Stoia are în jurisdicţie Direcţia Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse, altele decât şcolare, medicale, sportive şi culturale şi altele decât clădirile şi terenurile private ale cetăţenilor. N-au fost în niciun moment în jurisdicţia sa. După ce am emis dispoziţiile primarului, în care am pus pe hârtie aceste lucruri, care erau oricum instituite (…) astăzi a continuat să se comporte sfidând toate aceste dispoziţii şi afirmând, inclusiv în scris, că dânsul face bine ceea ce face şi oricum va face ceea ce vrea. Or, o fi Marius Cristescu şeful lui, dar la Bega Grup. Primăria Municipiului Timişoara este condusă de Nicolae Robu şi câtă vreme va fi condusă de Nicolae Robu şef acolo este Nicolae Robu. Nu este Marius Cristescu şi nu vreau să-l acuz pe domnul Cristescu, îl acuz pe domnul Stoia, şi nu este nicio altă persoană. Dincolo de orice alianţe şi interese”, a afirmat Robu.

O altă nemulţumire a edilului-şef ţine de ieşirile publice ale viceprimarului social-democrat, de dezvăluirile făcute de Stoia în presă cu privire la retrocedări şi anchete în curs.

„Domnul Stoia a refuzat în mod sistematic, de la început de când este viceprimar şi până acum, să-şi respecte atribuţiile. Dânsul se ocupă mereu de altceva şi, în loc să lase rezultate în urmă, lasă conferinţe de presă cu subiecte de scandal şi atâta tot. Am încercat să stabilesc limpede, cu rigoare, atribuţiile, încă o dată (…) Oricâte încercări am făcut cu domnul viceprimar Stoia să lucreze după aceste reguli, elementare până la urmă, încercările s-au lăsat fără niciun rezultat (…) Am ajuns la concluzia că tebuie să iau o decizie radicală. A dovedit că este incapabil să gestioneze resortul pe care i l-am acordat, pune în pericol anchetele care se desfăşoară, despre care vorbeşte mereu la presă şi nu le lasă să se desfăşoare discret, aşa cum trebuie. Evident că primul care ştie de anchete sunt eu, şi cel care dă aprobări şi documente celor care fac anchete. I-am spus domnului viceprimar să înceteze şi dânsul continuă, pentru că dânsul știe un lucru: că într-o instituție publică se poate lucra discreționar, așa cum probabil este obișnuit dânsul să acționeze”, susţine Robu.

Dacă Stoia s-a mândrit cu faptul că a reuşit să aducă venituri suplimentare la primărie prin majorarea chiriilor pe spaţiile cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, primarul a criticat şi această hotărâre, deşi la vremea adoptării ei a susţinut-o.

„Avem un grad de încasare a veniturilor de pe spaţiile închiriate foarte redus, pentru că pierdem în instanţă procese cu chiriaşii datorită modificărilor discreţionare de chirii. Oamenii nu pot să plătească… Se pare că cineva are interesul ca toată lumea care este chiriaşă la primărie să dea faliment, poate să caute alte variante de ocupare de spaţii, nu ştiu de ce”, a mai dezvăluit Robu.

Primarul nu crede că decizia sa ar putea duce la ruperea USL în Timiş, pentru că „USL Timiş nu înseamnă Traian Stoia”. Robu a mai precizat că i-a transmis telefonic decizia preşedintelui PSD Timiş, Titu Bojin, înainte de a face anunţul public şi că nu are nicio problemă cu restul consilierilor locali PSD, a căror activitate chiar o apreciază. 

„Vreau să o spun răspicat: în judeţul Timiş nu există tensiuni în USL. Relaţiile între PNL, PSD şi PC sunt foarte bune (…) Nu aş vrea să se răsfrângă nimic care ţine strict de persoana Traian Stoia asupra celorlalţi reprezentanţi ai PSD, asupra tuturor consilierilor locali ai PSD, cu care am o colaborare de nota 10”, a mai declarat liberalul. 

UDPATE – Grindeanu: Aceasta chestiune trebuia discutata, initial, in cadrul USL Timis

Preşedintele PSD Timişoara, Sorin Grindeanu, a aflat cu stupoare de la reporterii www.tion.ro despre anunţul făcut de primarul Nicolae Robu. În opinia liderului social-democraţilor timişoreni, orice nemulţumiri ar fi avut primarul liberal legate de Traian Stoia, acestea ar fi trebuit discutate în cadrul şedinţelor comune ale USL.

„Sunt surprins de chestiunea asta. (…) Eu nu am cunoştinţă de aşa ceva. Sigur că şi noi o să analizăm cererea primarului, dar asta în primul rând e treaba PSD. În mod cert ne vom întâlni să vedem despre ce e vorba. Nu e problema altcuiva decât a PSD-ului. Şi noi avem anumite nemulţumiri, dar le transmitem în cadrul USL, în primul rând. Această chestiune nu a fost discutată în cadrul USL, înainte de a ieşi în presă. Chiar dl Robu ne reproşa că nu e bine să discutăm cu presa, ci în primul rând între noi. Eu aş fi văzut lucrurile într-o altă desfăşurare. Era normal să fim informaţi în cadrul USL despre aceste chestiuni şi nemulţumiri, pentru că sunt sigur că şi noi avem anumite nemulţumiri legate de activitatea unor liberali. Acest mod de lucru nu am cum să îl aprob”, a spus Grindeanu.

UPDATE 2 – Bojin: E o supărare personală a dlui Robu, sper să îi treacă

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, susţine că primarul Nicolae Robu l-a anunţat doar că nu poate colabora cu viceprimarul Traian Stoia, însă în discuţia telefonică avută nu s-a pus problema retragerii sprijinului politic pentru viceprimarul social-democrat.

„(Nicolae Robu – n.r.) Nu m-a anunţat că doreşte retragerea sprijinului politic. Asta am aflat din presă. A spus că e supărat de colaborarea cu dl. Stoia. Nu a fost vorba de retragerea sprijinului politic. Retragerea sau neretragerea e treaba PSD. Asta trebuie să vedem noi şi considerentele pentru care se cere retragerea sprijinului. Vom avea o întâlnire cu colegii de la biroul municipal PSD Timişoara şi vom vedea ce e de făcut. Nu e domnul Robu îndreptăţit să ceară retragerea sprijinului politic. Probabil că săptămâna viitoare ne vom întâlni şi vom lua o decizie, pentru că acum suntem în drum spre Bucureşti. Nu putem să o luăm la fugă acum înapoi spre Timişoara pentru că a cerut dl Robu ceva. Nu au intrat zilele în sac. Până la urmă, e o problemă personală între dl Robu şi dl Stoia. A fost o supărare a dânsului, sper să îi treacă. De altfel, din punct de vedere politic, până astăzi nu am avut probleme. Iar domnul Robu nu se plânge de calitatea consilierilor PSD. De aceea trebuie să vedem ce e de făcut”, a spus Bojin.

Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PSD refuză să-i retragă sprijinul lui Stoia, Robu a răspuns că îi va schimba atribuțiile: „O să încerc să-i dau atribuţii de care poate se va ocupa. Iar dacă nu, rămâne cu cât mai puţine…”.

UPDATE 3 – Stoia: Prin asta, Nicolae Robu a demonstrat ca nu e seful meu

Contactat de reporterii www.tion.ro şi rugat să comenteze afirmaţiile lui Nicolae Robu, care susţinea că Marius Cristescu este şeful său, viceprimarul Traian Stoia a răspuns: „El (Nicolae Robu – n.r.) prin asta a demonstrat că nu e şeful meu. Dacă el crede asta (că Marius Cristescu e şeful său – n.r.), e treaba lui. E ok! Voi convoca o conferinţă de presă când voi avea mai multe date, probabil mâine”

Omul de afaceri Marius Cristescu nu a vrut să facă niciun comentariu pe marginea acestui subiect, susţinând că nu doreşte să-şi exprime opiniile pe o temă politică.38Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor