Robu: Domnul Stoia face parte dintr-un cerc interesat sa nu fiu primar

De B.A.M
Reactualizat la:
23Comentarii
Robu: Domnul Stoia face parte dintr-un cerc interesat sa nu fiu primar
Edilul-şef al Timişoarei, Nicolae Robu, l-a acuzat direct, vineri, pe viceprimarul Traian Stoia că face parte dintr-un grup de interese al cărui scop este să îl debarce din funcţia de primar, iar acest grup nu are nicio legătură cu „colegii de la PSD”.

Robu a formulat mai multe acuzaţii la adresa viceprimarului Traian Stoia, printre care şi faptul că acesta face parte dintr-un grup de interese ce plănuieşte debarcarea sa din funcţia de primar.

„Domnul viceprimar, când la 1 octombrie s-a vorbit că voi fi destituit, prin presa care se ştie de cine este plătită, a derulat o campanie împotriva mea. S-a încercat şi influenţarea justiţiei. Domnul Stoia face parte dintr-un cerc interesat să nu fiu eu primar şi care era interesat să nici nu candidez la funcţia de primar. Am tolerat totul, am spus mereu că trebuie să ne ocupăm de prezemt şi viitor. Vreau ca cei care au jefuit Timişoara să fie găsiţi şi pedepsiţi. Dar asta nu e atribuţia primarului, nici a viceprimarului, şi nici a unor grupuri de interese. Există Parchet, există Poliţie…”, a spus Robu.

Mai mult, Robu susţine că a fost pus de Traian Stoia în situaţia de a încasa una pentru echipă, în momentul în care viceprimarul a decis să majoreze chiriile pentru spaţiile ocupate de artiştii plastici, fără să îl consulte. Robu a explicat că i-a cerut, într-adevăr, viceprimarului să modifice chiriile, deoarece unele erau „infime”, dar nu pentru revoluţionari, artişti plastici, scriitori sau anumite ONG-uri cu care Primăria Timişoara lucrează. În schimb, susţine primarul Timişoarei, în Consiliul Local a fost aprobat un alt proiect, ce prevedea inclusiv majorarea acestor chirii, fără ca el să fie consultat.

„Nu am avut şi nu am afaceri în domeniul imobiliar. Nu am nimic de închiriat cu miile sau zecile de mii de metri pătraţi şi nici vreun apropiat de-al meu nu are, astfel încât să mă poată suspecta cineva de vreun interes. Drept urmare, nu pot să nu am semne de întrebare dacă acest lucru e valabil sau nu şi în privinţa domnului viceprimar.  Mie nu mi-a fost confortabil atunci când domnul viceprimar m-a făcut pe mine să fiu acuzat că vreau să duc de râpă arta timişoreană. (…) Mi-am încasat-o eu ca om de echipă, pentru că nu am vrut să îmi pun colegul într-o postură incomodă. Am venit în faţă şi mi-am asumat un lucru, când de fapt vroiam să fie gratuitate”, a mai spus Robu.

În opinia primarului Timişoarei, faptul că viceprimarul Traian Stoia s-a ocupat şi de alte domenii, s-a reflectat în rezultatele pe care le-a avut. Astfel, dacă în 2012, Primăria Timişoara a adunat 18 milioane de lei din concesiuni şi închirieri, în primele zece luni ale anului 2013, departamentul condus de Stoia a reuşit contraperformanţa de a strânge doar 12 milioane de lei. Robu susţine că acest lucru se datorează faptului că viceprimarul a decis majorarea tarifelor de concesiune şi închiriere la un nivel ce nu poate fi suportat şi, mai mult, a dus chiar la pierderea unor procese în justiţie.

„În 2012, Primăria Muncipiului Timişoara a strâns 18 milioane de lei din concesiuni şi închirieri. Ne-am propus ca în 2013 să încasăm 19 milioane de lei din cencesiuni şi închirieri. Domnul Stoia a majorat taxele pentru concesiuni şi închirieri, astfel că am ajuns să socotim că am avea de strâns, în 2013, 38 de milioane de lei şi ne-am lăudat cu „măsurile înţelepte” din acea vreme. Acum avem încasate doar 12 milioane lei până la sfârşitul lui octombrie – un grad de realizare a veniturilor de 31,5 la sută. Dacă pentru domnul viceprimar Stoia asta înseamnă performanţă, pentru mine înseamnă o lipsă totală de performanţă. Eu sunt obişnuit ca ceea ce îmi propun să realizez şi să fac mult mai mult decât îmi propun. Din păcate, domnul viceprimar a luat măsuri pentru care noi am ajuns să pierdem în instanţă, a făcut ca unele activităţi comerciale desfăşurate în spaţiile noastre să înceteze, iar primăria a ajuns să încaseze mai puţin decât anul trecut, cînd taxele erau mai mici. Un joc în care a pierdut toată lumea”, a mai spus primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Primarului Timişoarei i se mai pare aberant că a ajuns să fie acuzat că sprijină interesele mafiei imobiliare prin cererea sa către PSD de a îi retrage sprijinul politic lui Traian Stoia şi susţine că tocmai viceprimarul este cel care a furnizat o serie de detalii privind anumite anchete ale Poliţiei, ceea ce ar fi dus la periclitarea lor.

“Săptămână de săptămână şi-a făcut un titlu de glorie din informaţiile furnizate din achetele făcute de Poliţie.Domnul viceprimar, prin declaraţiile pe care le face încurcă anchetele. Comunicarea despre anchete o fac anchetatorii, altminteri se ajută persoanele anchetate să contracareze ancheta. Ori eu chiar îmi doresc ca anchetele să aibă succes. Să ajungi la neruşinarea de a mă acuza pe mine că am avut această atitudine din cauza anchetelor, e prea mult. Nu eu le încurc, el le încurcă”, a spus Robu, care a prezentat inclusiv un răspuns oficial pe care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş l-a transmis viceprimarului Traian Stoia, în care se preciza că informaţiile solicitate de acesta nu pot fi furnizate deoarece fac obiectul unei anchete în derulare. 

Primarul l-a mai acuzat pe Stoia că şi-a depăşit atribuţiile şi că prin aceasta a încurcat activitatea Primăriei Timişoara.

„A început să se lege de şcoli, de spitale, i-am spus: domnul viceprimar, nu e în răspunderea dumneavoastră această zonă (…) Văzând că nu merge treaba, am venit în şedinţa board-ului executivului Primăriei Timişoara şi le-am dat tipărite sarcinile, în urmă cu o lună şi jumătate. Nu s-a întâmplat nimic. Şi mai şi: directorul Poliţiei Locale şi directorul Direcţiei Tehnice, când îi chemam la mine, ei erau pe teren cu domnul Stoia. (…) Cine-i dânsul să se ocupe de ce vrea, când vrea? Pentru că dânsul consideră că el e legea. Când a văzut notele mele interne, a spus că nu îl interesează, că nu lucrează cu oamenii ăia, ci cu oameni din afara Primăriei Timişoara. (…) Înainte de a fi viceprimar, când era doar consilier, îmi prezenta periodic o listă de probleme, bătând oraşul împreună cu domnul Marius Cristescu şi poate şi cu Emil Cristescu. Nu sunt ironic. Aşa era. De aceea i-am dat în subordine problemele de patrimoniu”, a explicat Robu.

Primarul Timişoarei a mai ţinut să precizeze că problema sa este doar cu Traian Stoia, nu cu PSD şi că a fost deranjat de faptul că unii social-democraţi au transformat acest conflict într-unul politic.

„Am luat decizia că nu se poate. Şi nu se poate. Eu nu am o treabă cu domnul Stoia că este pesedist şi nu am nici o treabă cu PSD. Nu pot lucra cu un om care nu înţelege nişte lucruri elementare. Presupunând că ar fi de bună intenţie, totuşi, nu reuşeşte să facă lcururi care să aibă o finalitate pozitivă. (…) Am avut o dezamăgire văzând cum oameni importanţi din PSD au transformat această situaţie conflictuală, punctuală, nepartinică, între un primar şi un viceprimar, în zona politică. Nu e corect din partea colegilor de la PSD”, a mai declarat Robu.

El a încheiat spunând că dacă PSD nu îi va retrage lui Traian Stoia sprijinul politic, atunci îi va “ajusta prerogativele” şi chiar îl va acuza de abuz în serviciu dacă le va încălca în continuare.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor