Retete traditionale din Banat preparate de bloggeri si jurnalisti la un eveniment de promovare a Timisoarei Capitala Culturala

De B.A.M
Reactualizat la:
Retete traditionale din Banat preparate de bloggeri si jurnalisti la un eveniment de promovare a Timisoarei Capitala Culturala
© Foto: Árpád László
Arta nu înseamnă doar muzică, dans sau teatru, ci şi bucătărie. Iar Banatul are multe de oferit la acest capitol. Asta au putut afla bloggerii culinari, jurnaliştii şi voluntarii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală care au participat, duminică, la evenimentul „Duminica reţetelor tradiţionale”, organizat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală 2021 şi PRbeta Agency. Câteva dintre reţetele tradiţionale bănăţene, găsite în cărţi de bucate vechi şi care păreau pierdute, le puteţi găsi şi în acest articol.


Evenimentul organizat la Hostel Costel face parte din campania „Timişoara în orice colţ de Românie”, care promovează valorile timişorene, reprezentanții Banatului care au influențat cultura altor locuri și tradițiile din această zonă. Campania este inclusă în șirul evenimentelor organizate cu scopul de a promova Timișoara în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Alături de bloggeri și reprezentanți ai presei, la eveniment au participat Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și doi voluntari ai asociației.

În total, peste 20 de persoane au gătit diverse rețete care se regăsesc în vechile cărți de bucate bănățene. „Zupa de ludaie”, plăcinta cu varză, „crofnele” bănățene, mâncarea de „brozbe” și clătitele bănățene sunt doar câteva dintre felurile de mâncare tradițională pregătite de participanți. Unele dintre rețete sunt de influență maghiară sau șvăbească, altele există de pe vremea pemilor din Banatul de munte.

Dacă o parte dintre cei care au participat la „Duminica rețetelor tradiționale” au o vastă experiență culinară, alții au preparat pentru prima dată rețetele.

„Mi-a plăcut ideea și faptul că am socializat cu alți oameni pasionați. Oameni care nu sunt neapărat din domeniu, dar s-au documentat. Ar trebui să ne vedem mai des. A fost o întâmplare faină”, spune Laura Laurențiu, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri culinari din Banat, care prezintă pe blogul propriu foarte multe rețete reprezentative acestei zone.

Toţi cei prezenţi au putut găti reţete care păreau pierdute, dar care ar putea face parte din meniurile restaurantelor de cinci stele.

„Toată experiența este, până la urmă, o sursă de inspirație. Rețetele le voi prepara și eu și voi scrie despre ele, să afle și alți oameni. Mi-a plăcut că am gustat rețete pe care nu le-am întâlnit niciodată, specifice Banatului”, detaliază Narcisa Viorel, un alt blogger culinar cunoscut în zona de vest a țării.

Campania „Timișoara în orice colț de Românie” continuă cu povești despre bănățenii de seamă care influențează sau au avut, de-a lungul timpului, un aport la dezvoltarea altor regiuni din țară sau de peste hotare. Puteți urmări aceste povești pe site-ul www.timisoara2021.ro.

Pentru că portalul de ştiri Timiş Online promovează candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană, ataşat acestui articol veţi găsi reţete tradiţionale din Banat pe care le puteţi încerca acasă, cu familia sau prietenii.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor