Regiunea Vest va primi 720 de milioane de euro pe trei programe europene in urmatorii ani

De M. Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
Regiunea Vest va primi 720 de milioane de euro pe trei programe europene in urmatorii ani
© TION: Regiunea Vest va primi 720 de milioane de euro pe trei programe europene in urmatorii ani
Sute de milioane de euro, bani europeni, sunt disponibili pentru regiunea de vest a României în noul ciclu de finanţare pe trei sectoare importante: programele regionale, cel pentru marea infrastructură şi programul de dezvoltare rurală. Faţă de precedentele sesiuni de finanţare, creşterea sumelor alocate este una importantă, vorbim de un plus de aproximativ 300 de milioane de euro.


Regiunea Vest a ştiut cum să cheltuie banii europeni, iar acum va primi mai mulţi. Este vorba de un plus de 300 de milioane de euro acordaţi în plus pentru viitorul ciclu de finanţare.

„Din fericire, pentru regiune, suma alocată pe noile axe de finanţare a crescut foarte mult. În urma negocierilor purtate, am obţinut o alocare de 11,77% din valoarea totală a fondurilor disponibile, ceea ce înseamnă un plus de 300 de milioane de euro faţă de actualele programe. În total, vom avea o alocare de 720 de milioane de euro”, a declarat directorul ADR Vest, Sorin Maxim, cu ocazia organizării evenimentului Caravana Fondurilor Europene, în vederea informării tuturor celor interesaţi de noile axe de finanţare.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a organizat luni, 18 mai, în sala multifuncțională a Consiliului Județean Timiş, o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului administrativ şi academic din regiune, în vederea prezentării noilor finanţări care vor deveni disponibile din fonduri europene.

În cadrul discuţiilor au fost oferite informaţii despre oportunitățile de finanțare în perioada de programare 2014 – 2020, disponibile prin intermediul: Programului Operațional Regional (POR) pentru perioada 2014 – 2020; Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru perioada 2014 – 2020, Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014 – 2020.

De asemenea, pe lângă prezentarea oportunităților de finanțare cu fonduri europene nerambursabile și a oportunităților de finanțare a investițiilor în Regiunea Vest, participanților la întâlnirile organizate în cadrul caravanei li se vor prezenta: aspecte generale privind Acordul de Parteneriat pentru perioada 2014 – 2020 semnat de Comisia Europeană și Guvernul României, Planul pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest corespunzător aceleiași perioade și portofoliul de proiecte al Regiunii Vest pentru această nouă perioadă de finanțare.

Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, nu a ratat ocazia să facă noi recomandări primăriei Timişoara, solicitând responsabililor instituţiei mai multă grijă în perioada următoare.

„Eu vă rog să fiţi mai analişti, mai critici, mai atenţi la ce instituţii de realizare a documentaţiei dosarelor lucraţi. Puteţi găsi oameni care să fie cât mai serioşi şi mai sobri în ceea ce fac pentru că la un moment dat o să vă treziţi că după un an de alergătură îţi vine să dai cu dosarul de pământ penru că nu e bun şi trebuie să o iei de la capăt. Îi rog şi pe colegii de la Primăria Timişoara să fie atenţi, chiar şi pentru încheierea Sistemului integrat de management al deşeurilor”, a spus Bojin.

Şi Sorin Maxim a repetat că pentru oraşe sunt alocate cele mai multe fonduri: „Cele mai mari alocări sunt pe axele 3 şi 4 care vin pentru zona de dezvoltare urbană, atât pentru oraşele municipii de judeţ, care sunt o primă componentă, cât şi şi la celelalte oraşe care sunt a doua componentă, practic sunt separate cele două în două calupuri mari de finanţare”.

Fonduri importante vor mai fi alocate şi pe PNDR, dar şi pe POS Mediu, domeniu pe care ar putea beneficia de fonduri o serie de proiecte.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor