Regina frumusetii la Teatrul Maghiar din Timisoara

De S.P.D.
Regina frumusetii la Teatrul Maghiar din Timisoara
Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara anunță cea dintâi premieră a stagiunii 2013/2014: ”Regina frumuseții din Leenane de Martin McDonagh” în regia lui Upor László. Spectacolul lansează pe scena timișoreană, într-un rol principal, un nou actor: Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad.

Evenimentul va avea loc în data de 28 septembrie, de la ora 19:00, în sala mare a Teatrului Maghiar.

”Regina frumuseții din Leenane, este o comedie neagră, pusă în scenă pentru prima dată în anul 1996 de Compania Druid Theatre/Royal Court Theatre, în Galway, Irlanda. Scriitorul contemporan irlandez a devenit cunoscut în anii ’90, ca dramaturg, textele lui au fost montate cu mare succes atât la Broadway, cât şi la West End, dar este mai familiar publicului ca scenarist și regizor al filmelor „In Bruges” şi „Six Shooter”, acesta din urmă câştigător al unui Oscar în 2006.

Regina frumuseții din Leenane face parte dintr-o trilogie, în care este prezentată viața izolată și ploioasă a oamenilor din Leenane. Textul tradus și montat de Upor László ne înfățișează relația dintre Maureen Folan, o femeie necăsătorită și mama sa, Mag. Regiunea extraordinar de frumoasă nu este prea des vizitată, iar când în cele din urmă apare cineva în casa de pe vârful muntelui noroios, viața obișnuită a celor două femei, plină de ură și amărăciune, se schimbă pentru totdeauna”, punctează realizatorii spectacolului.

”Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timișoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane” – spune Upor László.

Regizorul spectacolului, Upor László, dramaturg și traducător, profesor la Universitatea de Arte Teatrale și Film din Budapesta, laureat cu premiile „Jászai” şi „Hevesi Sándor”, a lucrat în mai multe teatre din Ungaria, dar a avut contracte și cu teatre din New York, Massachusetts și Oregon.
În spectacol, în rolul lui Mag este distribuită Csoma Judit, actriță a Teatrului „Katona József” și a Teatrului „Karinthy” din Budapesta. Născută la Cluj-Napoca, laureată cu premiul „Jászai Mari”, a devenit cunoscută pentru rolurile sale memorabile în film și teatru.

În rolul lui Ray poate fi văzut pentru prima dată pe scena teatrului din Timișoara tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad – şi din stagiunea 2013/2014 membru al Teatrului Maghiar de Studio din Zenta. În rolul lui Maureen a fost distribuită Magyari Etelka, iar rolul lui Pato este jucat de Bandi András Zsolt, ambii făcând parte din trupa Teatrului Maghiar. Costumele au fost create de Balázs Gyöngyi, artistă care a colaborat la spectacolele Furnitur de Vinnai András (r.: Göttinger Pál) şi O, ce zile frumoase! de Samuel Beckett (r.: Kedves Emőke), iar decorul este realizat de Albert Alpár.

Spectacolul este tradus simultan în limba română.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor