Regina frumusetii a deschis sezonul premierelor la Teatrul Maghiar din Timisoara

De S.P.D.
Regina frumusetii a deschis sezonul premierelor la Teatrul Maghiar din Timisoara
Iubitorii de teatru au, sâmbătă seara, întâlnire cu ”Regina frumuseții din Leenane”, cea dintâi premieră a stagiunii 2013/2014 la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara. Distribuția reunește actori din trei țări, iar rolul titular este interpretat de o admirabilă actriță a trupei maghiare din urbe, Magyari Etelka.

Premiera are loc sâmbătă, 28 septembrie 2013, de la ora 19:00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar. „ ”Regina frumuseții din Leenane” a trecut deja prin proba de foc a întâlnirii cu publicul timișorean, în doua repetiții generale cu public, joi și vineri seara. Spectacolul are traducere simultană în limba română

O montare clasică până-n plăsele, cu decor naturalist, plat (realizat de Albert Alpár) și tensiune construită din gesturi mărunte, ticurile bâtrâneții (bine jucate de Csoma Judit, actriță a Teatrului „Katona József” din Budapesta, laureată cu premiul „Jászai Mari”), frustrările fetei bătrâne aflate într-un conflict cu mama ei, o relație feroce de ură și dependență, care evoluează de la teroarea emoțională la tortura fizică, o atmosferă accentuată de ploaie, claustrare și aluzii la conflictul englezo-irlandez.

Lumea lui Martin McDonagh e opusul Irlandei verzi cu spiriduși, e un univers închis, sumbru, al singurătății și ratării, o lume fără șansă. În montarea lui Upor László, care pune în circulație propria-i variantă de traducere, satul Leenane este un loc izolat, dar nu atât de întunecat, nefericirea, ratarea, par mai degrabă niște drame casnice, monocorde, până în momentul crimei, al deznodământului. Șansa iluzorie a unei vieți fericite, a unei ”Americi” izbăvitoare, este întruchipată de o fotografie cu frații Kennedy, care ajunge într-un geamantan tardiv pregătit. Și, dacă în piesa lui McDonagh balanța empatiei cititorului înclină spre Maureen înainte să-i descopere răutatea nudă, cruzimea diabolică, în viziunea regizorului budapestan, fata bătrînă, pe care mama o ține legată de nevoile ei meschine, rămâne, de la istovitoarea rutină a preparării ”vitalinului” până când devine aidoma mamei pe care o ucide și de care se eliberează arzându-i lucrurile, intră în șablonul ei cu ticul verbal ”ai, ai” și îi ocupă locul în balansoar, rămâne o victimă a cărei nefericire compensează abominabila execuție.

Curtezanul optimist, timid și cumsecade e jucat de Bandi András Zsolt, iar în rolul zvăpăiatului Ray debutează tânărul actor Dévai Zoltán, proaspăt absolvent al Academiei de Teatru din Novi Sad.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor