Rectorul Universitatii de Vest Timisoara vrea sa combata vanatoarea de… vrajitoare din mediul academic

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
4Comentarii
Rectorul Universitatii de Vest Timisoara vrea sa combata vanatoarea de… vrajitoare din mediul academic
© foto: arhiva
După ce ministrul Educației a plasat universităților responsabilitatea deciziei asupra calității de plagiat a doctoratelor şi a lucrărilor ştiinţifice, rectorul UVT a anunţat că va propune Senatului Universității de Vest o nouă metodologie care să elimine orice „semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice”. El mai spune că trebuie eliminată „culpabilizarea în integrum” a poporului român, dar şi „vânătoarea de vrăjitoare”, practicată în acest moment în societatea românească.

Preocupat de problema plagiatelor din tezele de doctorat şi a lucrărilor ştiinţifice, rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea, caută modalităţi de a elimina definitiv această problemă.

Iar în acest scop spune că va propune Senatului UVT o nouă metodologie pentru aceste documente, care să elimine eventualele suspiciuni. Pirtea mai spune că modelul propus de el ar trebui să fie un program pilot pentru întreg mediul universitar.

„Trebuie totuși recunoscută nevoia de a face ceva în sprijinul întăririi credibilității mediului universitar. Astfel, vom înainta Senatului Universității, forul decizional al instituției, un proiect de metodologie care să aibă ca scop înlăturarea oricărui semn de întrebare asupra tezelor de doctorat și a lucrărilor științifice, indiferent că autorii fac parte din clasa politică sau alt grup profesional. Este un nou filtru de care Universitatea de Vest din Timișoara nu are nevoie, dar nu poți cere cuiva să facă schimbări dacă tu nu ești dispus să le faci. Da, vrem ca acest set de măsuri să funcționeze ca un program pilot pentru toate universitățile românești și suntem dispuși să fim primii care-l implementează. De asemenea, suntem deschiși la orice propunere asemănătoare din partea mediului academic”, a anunţat Marilen Pirtea.

Şeful UVT a anunţat această schimbare, după ce a subliniat că poporul român este „culpabilizat în integrum”, iar că această discuţie a plagierii doctoratelor, care a cuprins societatea românească a ajuns un fel de vânătoare de vrăjitoare.

„Există o extremă spre care nu cred că vrem să ne îndreptăm, aceea prin care alimentăm ideea că România este o țară de hoți. Nu, nu îi putem trata pe toți ca pe o hoardă de infractori, plecând de la „prezumția de vinovăție”. O măsură înclinată către un singur grup social nu ar fi cea mai corectă. Principiile de corectitudine academică se aplică tuturor, legea trebuie să fie lege pentru toți. Tocmai inegalitățile dintre grupurile sociale ne-au scăzut încrederea în noi, ca popor. Unde ne oprim cu „prezumția de vinovăție”? Este o întrebare cât se poate de legitimă. După ce reanalizăm tezele de doctorat ale politicienilor, trecem la cei din economic, juridic, arte, sociologie, matematică, informatică, teologie…? Nu este în regulă să spunem că toți politicienii sunt plagiatori, că toți medicii iau mită, că toți avocații fac trafic de influență, că toți profesorii practică furtul intelectual. Riscăm să transformăm totul într-o vânătoare de vrăjitoare. Disprețuim faptul că occidentul ne vorbește în cea mai mare parte de rău, dar nu putem avea pretenții prea mari de la ei dacă chiar noi facem la fel”, a mai declarat Pirtea.

Politicul nu dictează la Universitatea de Vest

Comunicatul transmis de Marilen Pirtea se încheie cu un enunţ care nu pare să aibă legătură directă cu subiectul plagiatelor. Mai precis, el vorbeşte despre legătura dintre mediul politic şi cel universitar, în acest caz UVT. Rectorul instituţiei spune răspicat că politicul nu dictează în cadrul universităţii pe care o conduce: „În încheiere, vreau să subliniez faptul că politicul nu dictează mediului universitar ce să facă, cel puțin nu Universității de Vest din Timișoara. Cel mult, dacă se vrea util, politicul poate să lucreze alături de mediul academic în promovarea unor măsuri menite să genereze rezultate pozitive”.

În ultima perioadă, s-a discutat destul de mult despre o eventuală apariţie a lui Marilen Pirtea în mediul politic, chiar şi despre o apariţie surpriză pe lista candidaţilor pentru funcţia de primar al Timișoarei. Pirtea a mai primit propuneri pentru o eventuală candidatură la un loc în Parlament, la precedentele alegeri, dar atunci a refuzat participarea la scrutin.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor