Raport al Consiliului Elevilor Timis: peste 40% dintre elevii respondenti isi simt integritatea pusa in pericol

De Adrian Panduru
9Comentarii
Raport al Consiliului Elevilor Timis: peste 40% dintre elevii respondenti isi simt integritatea pusa in pericol
© foto: arhiva
Bullying este un cuvânt din ce în ce mai actual în școlile din Timiș, din România. Violența psihologică și fizică, exercitată în mod repetat în perimetrul școlilor are urmări, uneori, dramatice. În România, a trecut de Camera Deputaților, proiectul de lege care interzice violența psihologică de tip ,,bullying”, iar reprezentanții Consiliul Județean al Elevilor Timiș salută acest lucru.

Proiectul de lege va merge la Senat, în calitate de for decizional. Conform proiectului de lege, „în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică – bullying”. Cum se vor combate astfel de comportamente? În cadrul programelor de formare continuă a personalului didactic se vor introduce sesiuni de informare asupra problemelor legate de violenţa psihologică – bullying, în vederea dobândirii de competenţe în identificarea acestora şi a capacităţii de aplicare a unor strategii educaţionale potrivite.

Conform Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Timiș, un procent de 42,8% dintre elevii respondenți au afirmat faptul că își simt integritatea fizică/morală pusă în pericol în mediul educațional, transmit reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

„Discriminarea continuă să reprezinte unul dintre aspectele cu care ne confruntăm în mediul educațional, acest fenomen putând fi observat atât la nivelul relaționării elev-elev, cât și între elev și profesor. Conform Raportului privind implementarea Statutului Elevului la nivelul județului Timiș, un procent alarmant de 42,8% dintre elevii respondenți au afirmat faptul că își simt integritatea fizică/morală pusă în pericol în mediul educațional. Proiectul de lege va merge la Senat, în calitate de for decizional. Nu vom ezita niciodată să subliniem necesitatea adoptării unei astfel de legi, care să asigure cadrul legislativ unui climat educațional lipsit de violență”, transmit reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Timiș.

Fenomenul bullying-ului (atunci când copiii sunt umiliți, agresați fizic sau verbal, în mod repetat de către colegii lor) este prezent în școli, chiar dacă de multe ori este ținut sub tăcere. În urmă cu aproximativ o lună, un elev de clasa a IX-a de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara a fost umilit de câțiva colegi de-ai săi din clasa a XI-a și a XII-a – a fost lovit cu cureaua, cu prosopul, totul sub pretextul unui ritual „tradițional” care se pare că se aplică uneori noilor elevi care intră în internatul școlii. Totuși, colegii săi nu s-au oprit aici, șicanele continuând pe parcursul mai multor zile.

Timișul este pe locul trei într-un top al violenței în școli. Copiii umiliți suferă adevărate traume.

Organizația Salvați Copiii a inițiat o campanie pentru stoparea bullying-ului și a creat un site special unde puteți afla informații despre bullying, dar și modalități de contact în cazul în care știți o situație de bullying sau sunteți chiar ținta unei astfel de agresiuni repetate.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor