Rafturi speciale in magazine, cu produsele aproape de expirare

De A.S.
4Comentarii
Rafturi speciale in magazine, cu produsele aproape de expirare
© TION - Rafturi speciale in magazine, cu produsele aproape de expirare
Un grup de parlamentari liberali, printre care se numără şi deputatul de Timişoara Horia Cristian, a iniţiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanței de Guvern 99 din 2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Aleşii au propus obligativitatea amenajării de rafturi speciale în magazine, cu produsele alimentare care urmează să expire în trei zile. Proiectul a fost deja aprobat în Senat la începutul acestei luni.

Demersul are drept scop protejarea consumatorilor în ceea ce priveşte termenul de valabilitate al produselor, spun iniţiatorii proiectului de lege.

„Statele membre ale Uniunii Europene, printre care se află şi România, au o legislaţie pe care trebuie să o respecte în privinţa siguranţei consumatorului, mai ales în ceea ce priveşte alimentele. Oamenii trebuie informaţi cu privire la valabilitatea hranei pe care o consumă, deoarece este dreptul lor. Este normal ca pe etichete să fie trecute toate informaţiile, plecând de la compoziţia alimentului până la termenul de valabilitate, acest lucru fiind în favoarea cumpărătorului, dar este un plus pentru acesta ca produsele aflate aproape de termenul de expirare să fie puse în vânzare în standuri separate vizibile. Produsele alimentare, prin natura lor, sunt perisabile, de aceea este imperios necesar ca acestea să fie expuse în standuri separate cu câteva zile înainte de a expira, pentru o informare corectă a consumatorului şi pentru respectarea tuturor cerinţelor de siguranţă alimentară”, se arată în expunerea de motive.

Ce prevedea, concret, iniţiativa legislativă? Modificarea şi completarea Ordonanței de Guvern 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață cu o nouă prevedere:

„Producătorii şi importatorii sunt obligaţi să introducă standuri separate cu produsele care expiră în termen de trei zile”.
Guvernul a susţinut adoptarea iniţiativei cu un amendament, motivând că atribuţia de expunere spre comercializare nu aparţine producătorilor şi importatorilor, aşa cum se prevedea în proiectul depus de parlamentarii PNL, ci comercianţilor – „Produsele aflate la comercializare cu preţ redus/ oferte promoționale, cu trei zile înainte de expirarea datei durabilității minimale/ datei limită de consum aferentă produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/ datei de minimă durabilitate aferentă produselor nealimentare, se sortează și se expun la comercializare separat, cu informarea corectă, completă și precisă a consumatorului. Nerespectarea (…) este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare”.

Aceasta este şi forma proiectului de lege care a fost adoptată de Senat, prima Cameră sesizată, la începutul lunii februarie. Camera Deputaţilor este forul decizional.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor