Proiect european de cercetare la Timisoara – o cladire complet independenta energetic

De Marcel Hoster
4Comentarii
Proiect european de cercetare la Timisoara – o cladire complet independenta energetic
La Timişoara funcţionează unul dintre cele mai importante proiecte europene din domeniul cercetării. În oraşul de pe Bega se caută cea mai bună soluţie pentru folosirea energiei soarelui, una care va asigura în mare parte viitorul energetic al lumii. Chiar şi clădirea unde funcţionează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată – INCEMC este o realizare în sine, imobilul de pe strada Aurel Păunescu fiind alimentat cu energie produsă de celule fotovoltaice, climatizarea fiind asigurată de un sistem geotermal.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie Condensată – INCEMC , care funcţionează la Timişoara, pe strada Dr. Aurel Păunescu Podeanu, nr. 144, beneficiază de un laborator de energii regenerabile – fotovoltaic. Clădirea, ridicată de la zero, este o minune a tehnologiei actuale, chiar şi din punct de vedere al întreţinerii.

Laboratorul este autonom din punct de vedere energetic, atât datorită energiei electrice furnizate de cei 1200 mp de celule fotovoltaice, de diferite tipuri, amplasate pe hala INCEMC, cât şi datorită sistemului geotermal de climatizare. Pe lânga sistemul fotovoltaic „on grid” de 80kW, cuplat prin intermediul a nouă invertoare de putere cu rețeaua de energie electrică, laboratorul mai dispune și de un sistem solar fotovoltaic complet independent (off grid) de 10 kW, realizat în topologie magistrală de curent alternativ. Surplusul de energie generat în timpul zilei este injectat în rețeaua națională și parțial stocat în acumulatori, pentru a asigura necesarul de energie pe timpul nopţii, cu ajutorul invertoarelor de curent continuu.

Sistemul de climatizare al clădirii este de tip geotermal, cu pompă de căldură apă-apă, producere simultană de agent termic, apă rece/caldă şi recuperare de energie.

În cadrul institutului timişorean se derulează proiectul cu titlul „Laborator energii regenerabile – fotovoltaic”, co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte de cercetare din România, unul dintre cele mai mari din Europa în ceea ce priveşte domeniul energiei fotovoltaice.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor