Probleme cu iz penal si bani din bugetul primariei daca reabilitarea centrului istoric nu se termina la timp

De Adrian Panduru
7Comentarii
Probleme cu iz penal si bani din bugetul primariei daca reabilitarea centrului istoric nu se termina la timp
© TION: Probleme cu iz penal si bani din bugetul primariei daca reabilitarea centrului istoric nu se termina la timp
Preşedintele PSD Timiş, Sorin Grindeanu, a tras un semnal de alarmă vizavi de riscul pierderii fondurilor europene pentru proiectele care se derulează în Timişoara. Ministrul pentru Societate Informaţională, Sorin Grindeanu, spune că este posibil ca primăria să fie nevoită să plătească din bugetul local, dacă proiectele nu se termină la timp. În plus, aceste probleme ar putea avea şi iz… penal.

Grindeanu se referă la proiectele europene începute în Timişoara, care au ca termen de finalizare sfârşitul acestui an. Un exemplu este reabilitarea centrului istoric.

„Este un semnal de alarmă vizavi de absorbţia fondurilor europene pe polul de creştere Timişoara. Am situaţia la zi de la Ministerul Dezvoltării, cel care gestionează la nivel central toate polurile de creştere. Situaţia nu este îmbunătăţită semnificativ faţă de ultima lună. Regulile pe fonduri europene spun următorul lucru – dacă până în 31 decembrie nu sunt terminate, recepţioante, cu tot ceea ce înseamnă, inclusiv recepţie şi acceptanţă şi certificate de acceptanţă, se poate merge până la sfârşitul lunii martie, dar tot ceea ce se decontează începând cu 1 ianuarie – sfârşitul lunii martie se decontează pe buget local, nu mai este decontabil pe fonduri europene”, spune Grindeanu.

Dacă nici la 31 martie nu este finalizat un anumit proiect pe fonduri europene, tot ceea ce a fost decontat, inclusiv înainte de 1 ianuarie, revine pe bugetul local. Grindeanu a dat ca şi exemplu proiectul de reabilitare al centrului istoric – dacă proiectul nu este terminat până la sfârşitul anului. Proiectul este în valoare de 65 de milioane lei, care, conform lui Grindeanu, este la un stadiu de realizare de 65 la sută în acest moment, din punctul de vedere al decontărilor.

„Tot ce se va întâmpla după 31 decembrie va trece după trei luni pe cheltuială locală. Dacă nici la 31 martie nu este sută la sută, toate cele 65 de milioane vor trece pe bugetul local, iar cei care au gestionat aceste chestiuni, fiind sub o anumită obligaţie, dacă nu din punct de vedere cel puţin moral în ceea ce înseamnă grevarea bugetului local, din punctul meu de vedere s-ar putea să se intre şi pe ceea ce înseamnă probleme de tip penal. Toate aceste lucruri au fost acceptate, astea sunt regulile, o să vedem. Pe unele investiţii se stă bine, foarte prost pe reabilitarea termică a blocurilor şi alte proiecte. Îmi doresc să absorbim sută la sută. Trebuie să arătăm ca şi un oraş care reprezintă un pol de creştere, să putem să avem bună expertiză, bună practică şi să putem cheltui aceşti bani”, spune Grindeanu.

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor