Principalele partide politice au ajuns la un acord in privinta reducerii TVA

De T. Ex.
3Comentarii
Principalele partide politice au ajuns la un acord in privinta reducerii TVA
© Principalele partide politice au ajuns la un acord in privinta reducerii TVA (foto: arhiva)
Reprezentanții PSD, PNL, UNPR, UDMR şi ALDE au ajuns la un consens asupra reducerii TVA la 20 de procente, în cadrul discuțiilor de joi pe tema noului Cod Fiscal. Eugen Nicolicea, deputat UNPR, a anunțat, la finalul întâlnirii, că reprezentanţii partidelor propun ca noul Cod Fiscal să prevadă o o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Reprezentanţii partidelor parlamentare au discutat, joi, în cadrul negocierilor asupra noului Cod fiscal de la Palatul Parlamentului, varianta ca taxa pe construcţii speciale să fie eliminată la 1 ianuarie 2016, așa cum era iniţial prevăzut, însă supraaciza la carburanţi să fie menţinută până în 2017, potrivit unor surse politice, citate de Mediafax.

Din partea PSD a participat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, liberalii au fost reprezentaţi de vicepreşedintele comisiei de Buget din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi de secretarul general Marian Petrache, iar UNPR, de ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, şi de senatorul Haralambie Vochiţoiu. Din partea UDMR au participat Iuliu Winkler şi parlamentarii Erdei Doloczki Istvan şi Alexandru Vegh. ALDE l-a trimis la întâlnire pe vicepreşedintele Cătălin Beciu.

„Noi am discutat din punct de vedere tehnic, am văzut impactul şi am socotit că aceste propuneri fac ca temerile privind nesustenabilitatea Codului fiscal să nu mai existe”, a declarat Eugen Nicolicea, care a precizat că discuţiile de joi au avut succes.

Acesta a mai anunțat că au fost propuse mai multe modificări la Codul Fiscal, ce se vor constitui în amendamente la proiect.

„Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte – prima treaptă va fi de 20%, intrararea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%”, a mai precizat deputatul UNPR.

La rândul său, senatorul Haralambie Vochiţiu, al doilea reprezentant al UNPR la discuţiile între partide, a declarat că în urma consultărilor s-a decis şi ca scoaterea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie prorogată până la 1 ianuarie 2017. De asemenea, el a mai menționat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

Europarlamentarul UDMR Iulian Winkler a declarat, la finalul discuţiilor de la Palatul Parlamentului, că partidul pe care îl reprezintă ar fi dorit reducerea TVA la 19%, însă este nevoie de prudenţă fiscală şi de aceea s-a acceptat varianta “temporizării” unor măsuri convenite iniţial.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat că deficitul bugetar va scădea la aproximativ 2% în urma reducerii treptate a TVA şi a eliminării supraaccizei la carburanţi abia din 2017, fiind o diferenţă de 0,5-0,6% din PIB faţă de primele estimări ale Guvernului.

Totodată, vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a declarat după consultările tehnice pe Codul fiscal, potrivit Mediafax, că poziţia ALDE ar părea singulară deoarece susţine actuala formă a Codului, cu TVA de 19%, arătând că nu a semnat acordul tehnic şi că poziţia va fi stabilită în interiorul partidului şi al coaliţiei.

„Poziţia ALDE ar părea singulară pentru că avem un număr mare de antreprenori care susţin Codul fiscal în textul adoptat acum 45 de zile. Noi susţinem Codul fiscal aşa cum a fost el adoptat de către Parlament. Am luat act de propunerile popularilor din PNL şi le vom discuta în interiorul partidului şi apoi în cadrul coaliţiei şi vom încerca să susţinem un punct de vedere comun”, a spus Beciu, precizând că nu a semnat acordul tehnic şi crede că nici ministrul Eugen Teodorvici nu o va face.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor