Reprezentanții Primăriei Timișoara au semnat în 1 octombrie contractul pe fonduri europene pentru reabilitarea și transformarea Căii Bogdăneștilor. Uniunea Europeană intervine cu 89,5 milioane de lei din totalul de peste 30 de milioane de euro, pe POR – Axa Prioritară 4.
Practic, Calea Bogdăneștilor va fi modernizată de la intersecția cu Cetății până la bucla STPT, proiectul însemnând și revenirea liniei 5 pe traseu. Linia de tramvai va fi una dublă, amplasată în platformă proprie, încadrată de spații verzi cu pomi, în zona centrală a tramei stradale, „înierbată pentru reducerea zgomotului și vibrațiilor”. Sunt 4,95 km de linii de tramvai.
Pe carosabil vor fi câte două benzi pe sens, iar pe ambele părți ale viitorului bulevard urmează să fie amenajate trotuare de 1 metru și piste de biciclete cu o lățime de 1,5 metri fiecare. Vor rezulta peste 9.500 mp de spații verzi, din care 8.400 nou create. Investiția vizează și înlocuirea rețelelor edilitare, dar și amenajarea de locuri de parcare.
Dirigintele de șantier va asigura asistența tehnică de specialitate, atât pe perioada execuției lucrărilor, 29 de luni, cât și în perioada de garanție, până la efectuarea recepției finale.
„Lucrările de execuție ce urmează a fi supravegheate de către diriginții de șantier, constau în următoarele: reabilitarea liniei cale de tramvai care va fi dublă şi se va amplasa în axul străzii, în platformă proprie, lărgirea la 2 benzi pe sens a străzii, amenajarea de trotuare și piste pentru biciclete, amenajare zone verzi etc.”, se arată în anunțul de licitație.
Primăria Timișoara pune la bătaie 1,22 milioane de lei cu tot cu TVA pentru dirigintele de șantier. Ofertele se pot depune până în 18 decembrie, iar în perioada următoare va fi scoasă la licitație și proiectarea și execuția lucrării.
PMT are studiu de fezabilitate pentru refacerea Căii Bogdăneștilor încă din toamna anului trecut. Fusese pregătit încă din 2009, de fosta administrație, condusă de Gheorghe Ciuhandu. La acea vreme, valoarea estimată a proiectului era de 94,6 milioane de lei cu tot cu TVA, însă între timp aceasta aproape că s-a dublat, ajungându-se la 148,85 milioane de lei, echivalentul a 31 milioane de euro.
Articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici !
versiunea HTML a comentariilor