Primarul Timisoarei nu e dezamagit ca nu primim bani de la bugetul de stat. Are… promisiuni

De A. Strugariu
Reactualizat la:
16Comentarii
Nicolae Robu
Nicolae Robu
Chiar dacă proiectele majore ale Timişoarei nu se regăsesc în proiectul bugetului de stat pe 2013, primarul Nicolae Robu nu se declară dezamăgit. Edilul speră ca oraşul să beneficieze de finanţare măcar pentru două obiective din cele 15 proiecte pentru care solicita sprijinul parlamentarilor de Timiş la începutul acestui an: pentru extinderea Spitalului de Copii şi realizarea unui bazin olimpic de înot. Nici acestea nu sunt însă prevăzute expres spre finanţare, edilul bazându-se pe… promisiunile făcute de premierul Victor Ponta şi liderul său de partid Crin Antonescu.

Realizarea celorlalte două tronsoane ale şoselei de centură a Timişoarei, extinderea corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, reabilitarea Gării de Nord, finalizarea construcţiei spitalului de pe Calea Torontalului – Institutul Regional de Oncologie, realizarea unui campus şcolar pentru Liceul Nikolaus Lenau pe strada Oituz şi a unui bazin olimpic de înot pe bulevardul Iosif Bulbuca, realizarea unui nou racord la autostrada Arad – Timişoara, lărgirea pasajelor CF de pe străzile Circumvalaţiunii – Jiul şi Popa Şapcă, reabilitarea Sinagogii Cetate, construirea unei săli polivalente cu 14.000 de locuri şi chiar a unui nou penitenciar, în afara oraşului, programe naţionale de finanţare pentru reabilitarea imobilelor istorice şi a clădirilor publice. Acestea sunt proiectele majore pentru care primarul Nicolae Robu solicita sprijinul parlamentarilor de Timiş la începutul acestui an. Pentru unele dintre ele promiteau sprijin chiar miniştrii USL care s-au perindat prin Timiş în campaniile electorale.

Totul s-a spulberat după ce a fost publicat pe site-ul ministerului Finanţelor proiectul Legii bugetului de stat pe 2013. Primarul Timişoarei a încercat să contracareze, miercuri, reacţiile democrat-liberalilor pe această temă, explicând că există totuşi promisiuni pentru finanţarea unor proiecte. Ce-i drept, două din 15, câte se aflau pe lista pe care le-a prezentat-o Robu parlamentarilor la începutul anului.

„Sunt voci critice ale celor din opoziţie şi vreau să anticipez ceea ce am aflat că pregătesc pedeliştii pentru conferinţa de presă de mâine, vizavi de faptul că în legea bugetului nu vor exista fişe de obiectiv pentru Timişoara. Da, aceasta este o realitate, dar asta nu înseamnă că din banii de la bugetul de stat Timişoara nu va primi nimic pentru proiectele sale. Când în legea bugetului există o fişă de obiectiv atunci se are garanţia faptului că suma de bani din acea fişă va fi asigurată pentru acel obiectiv. Dar experienţa de mulţi ani încoace arată că au fost mai multe obiective finanţate din fonduri cu destinaţie neprecizată concret ale ministerelor. Iar PDL-ul a excelat în utilizarea acestor fonduri. Drept urmare, noi mizăm pe finanţarea de la bugetul de stat în 2013 a obiectivului extinderea Spitalului de Copii şi a obiectivului bazin de înot olimpic. Nu sunt cu fişă de obiectiv incluse, dar noi mizăm în continuare pe finanţarea acestor două obiective”, a declarat, miercuri, primarul Nicolae Robu.

Edilul crede însă că nu avem motive să ne declarăm dezamăgiţi, cel puţin nu deocamdată.

„Am discutat despre ambele obiective la Bucureşti, şi cu preşedintele Crin Antonescu, şi ştiţi bine că avem susţinerea premierului Victor Ponta pentru Spitalul de Copii. Am discutat despre bazinul de înot şi cu domnul ministru Liviu Dragnea şi drept urmare pot exprima încrederea că cele două obiective vor fi finanţate. Evident, în fazele incipiente ale unor investiţii sunt necesare sume relativ reduse, banii mai mulţi fiind necesari de obicei începând din anul al doilea. Aş fi preferat să existe fişe de obiectiv, dar deocamdată nu avem motive să ne declarăm dezamăgiţi. Desigur că şi eu şi timişorenii am fi dezamăgiţi dacă la sfârşitul anului, când am trage linia, am constata că aceste obiective nu au fost finanţate. Eu sper ca ele să fie finanţate”, a adăugat Robu. Acesta spune că pentru a beneficia de finanţare pentru Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” trebuie mai întâi să fie finalizate toate documentaţiile necesare, studiu de fezabilitate, proiect tehnic şi detalii de execuţie, lucru care se va întâmpla din spusele primarului în termen de o lună sau două.

În ceea ce priveşte reabilitarea Gării de Nord, edilul a afirmat că acolo lucrurile sunt complicate pentru că există un proces pe rol şi până când nu se lămureşte situaţia totul este blocat. „Juriştii din Ministerul Transporturilor spun că nu se poate contracta o nouă firmă care să execute lucrările până când nu se finalizează acel proces”, a afirmat edilul. Nici de continuarea lucrărilor la centura ocolitoare a Timişoarei nu poate fi vorba în acest an.

„Centura Timişoarei nu poate fi finanţată în acest an la cum se prezintă bugetul de stat în momentul de faţă. Da, este o prioritate, eu am argumentat la maxim că acest obiectiv este o prioritate pentru Timişoara, el este prevăzut cu finanţare din fonduri europene din 2014. Dacă pe parcursul anului 2013 bugetul de stat va ajunge să aibă o situaţie bună atunci nu este exclusă o finanţare parţială a acestui obiectiv de la bugetul de stat. Dar grosul finanţării va fi din fonduri europene, începând din 2014”, a mai explicat Robu.

Edilul nu este… total lipsit de speranţă nici în ceea ce priveşte realizarea unui nou racord la autostrada Timişoara – Arad.

„Este foarte posibil să nu avem bani pentru acest drum, noi nu renunţăm la insistenţa de a se găsi o soluţie pentru realizarea lui. Este vorba de 7-8 kilometri de drum cu patru benzi. Nu suntem total lipsiţi de speranţă”, a conchis primarul Timişoarei.

Proiectele majore ale Timisoarei nu se regasesc in bugetul de stat pe 2013

Reprezentatul Guvernului in Timis despre buget: ”Daca centura era inceputa, probabil se primeau fonduri”

Presedinte PNTCD Timis: ”Mi-e teama ca si banii care se cuvin prin lege Timisoarei nu vor veni”16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor